Sjećate se ćufti? Punjena paprika se od ćufti zapravo jedino razlikuje upravo zbog paprike…Naravno ako ju pripremamo na način kako se priprema kod nas u Hrvatskoj i bližoj okolici.

Dakle za one koji vole ćufte, te one koji obožavaju papriku ovo je idealno jelo.

Gastronomski stručnjaci rekli bi da ova delicija spada pod davno zaboravljena jela, međutim čak i mlađe generacije mogle bi se sjetiti mirisa bakine kuhinje ljeti kada su prve paprike istisnule kiseli kupus i umjesto sarme bake počele kuhati punjene paprike.

Španjolci ih imaju, Indijci, Europa (sve od sjevera pa do juga), Bliski istok, sjeverna Afrika, Meksiko, Gvatemala, SAD. Dakle, poznate su u cijelom svijetu, a svaki narod se zaklinje u svoju inačicu.

Najžustrije prepirke se vode među Španjolcima, Mađarima i Njemcima oko autorskih prava, tako da točno odrediti čiji je originalan recept možda i nije lako moguće, ali mi znamo da je Kolumbo papriku donio iz centralne Amerike 1493 gdje se ona kultivirala unazad 9000 godina.

Naš recept:

  1. Sitno nasjeckan luk i češnjak popržiti na ulju i dodati rižu.
  2. Pomiješati mljeveno meso s prethodno poprženim namirnicama, začiniti i po potrebi dodati jaje da smjesa bude kompaktnija.
  3. Napuniti paprike.
  4. Staviti punjene paprike u veći lonac te kuhati. Kad zakuha dodati sok od rajčice.
  5. Kuhati u pokrivenoj posudi na srednjoj vatri dok paprike ne nabubre.

Oboružajte se žlicom i salvetama i na punjenu papriku Kod morskog lava! Dobar tek!