Asocijacije koje vežemo za grenadir marš su nedvojbeno poklade, baka i vojska. Odgovor onima koji se pitaju zašto, jest da je grenadir marš nekada bio tipično vojničko jelo koje je preraslo u jelo domaće kuhinje pripremano naročito za vrijeme poklada. Za nagradu su na stolu bile vruće krafne!

Grenadir je za vrijeme Austrougarske bio vojnik kojemu je zadatak bio bacanje ručnih bombi, bombaš. Sukladno tome u sastavu pješaštva su grenadiri bili nezaobilazna postava od 16. do 19. stoljeća.

Pošto su grenadiri marširali, otuda dolazi naziv, a pošto su trebali mnogo energije, podrazumijeva se sam sastav jela. Dvije vrste ugljikohidrata zapečene na luku. Jelo je, dakle, visoko kalorično.  I dok mlađe generacije odmahuju glavama i rukama na pomisao o ovom jednostavnom, a prekrasnom jelu, ono je pravo oličenje kuhinje naših baka.

Danas je grenadir marš našao mjesto kao jedno od tipičnih srednjoeuropskih jela, međutim pomalo zaboravljeno. Sličnu sudbinu dijeli s krpicama sa zeljem kao zaokružen prilog kobasicama ili nekom začinjenijem mesnom jelu. Zvijezda stola je međutim kao samostalno jelo sa zelenom salatom ili kiselim krastavcima, a izvrsno se sljubljuje sa svježim, mladim bijelim vinom poput graševine ili rajnskog rizlinga.

Pošto je recept iznimno jednostavan, naprosto ga morate sami napraviti.

  1. Skuhati tjesteninu
  2. Skuhati krumpir i oguliti ga
  3. Narezati luk i pirjati ga na ulju dok lagano ne posmeđi
  4. Kuhani krumpir narezati na male komadiće i zajedno s tjesteninom (krpice, mašnice i slično) pirjati na već poprženom luku uz dodatak začina (po izboru), naročito crvene mljevene paprike. Ljuta bi bila idealna.

Dobar tek!