PROJEKT

VRAĆAMO VJEVERICE U PERIVOJ ZRINSKIH U ČAKOVCU

Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u projektu Repopulacija obične ili crvene vjeverice na području Perivoja Zrinskih u Čakovcu.

Do projekta je došlo na inicijativu I. osnovne škole, financira ga Grad Čakovec, a na projektu uz naš Zoološki vrt surađuju i Javna ustanova Međimurska priroda te poduzeće Cedrus forest.

Na potpisivanju sporazuma o suradnji zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved kazao je kako je crvena vjeverica nekoć obitavala u čakovečkom parku, no zbog raznih je razloga nestala.

Cilj projekta je ojačavanje populacije obične ili crvene vjeverice u prirodi. Naime, crvena vjeverica jedina je europska autohtona životinjska vrsta iz porodica Sciuridae, a dugo je bila i jedina vrsta na Starom kontinentu. Danas je crvena vjeverica ugrožena u nekim dijelovima Europe. Na to najviše utječu gubitak i fragmentacija njezina staništa, a u Velikoj Britaniji i Italiji i razmnožavanje sive vjeverice koja je u Europi invazivna vrsta.

Ovakvi projekti najbolje pokazuju što današnji zoološki vrtovi rade. Posvećeni su edukaciji građana o važnosti očuvanja prirode, istraživanjima, zaštiti životinja te vraćanju autohtonih životinjskih vrsta u njihova prirodna staništa. Crvena vjeverica autohtona je životinjska vrsta našeg podneblja, a ojačavanje njezine populacije u prirodi pomaže uspostavljanju prirodne ravnoteže“, istaknuo je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok.

Nastamba za vjeverice u Perivoju Zrinskih postavit će se uskoro i odmah će se u nju naseliti prvih nekoliko vjeverica.

Projekt je u cijelosti financiran iz sredstava Proračuna Grada Čakovca, a stajat će oko 70 tisuća kuna.

 

Zoo, 19. studeni 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA