OBOGAĆIVANJE ŽIVOTNOG PROSTORA ŽIVOTINJA

POSLASTICE ZA NAŠE STANOVNIKE

Prilikom posjeta Zoološkom vrtu, zasigurno ste unutar životinjskih nastambi uočili pojedine predmete koje niste očekivali, poput lopti, kartonskih kutija, tuljaca ili plastičnih boca.

Čemu služi  nogometna lopta ili obješena plastična boca? Zašto se u njihovim nastambama nalaze kutije, tkanine i drugi „svakidašnji“ predmeti? Sigurno je da se tamo nisu našli slučajno, ne predstavljaju samo malo zabave našim životinjskim stanovnicima, već služe obogaćivanju njihovog životnog prostora!

 

Što je obogaćivanje životnog prostora?

 „Environmental enrichment“ ili obogaćivanje životnog prostora životinjama, dinamičan je proces kojim stimuliramo ispoljavanje prirodnog ponašanja divljih životinja te zadovoljavamo psihičke i fizičke potrebe same životinje unutar Zoološkog vrta.

Promjene koje se unose u njihov okoliš imaju za cilj povećati raznolikost ponašanja životinje i poticanje ponašanja karakterističnih za vrstu, a time i povećanje same dobrobiti za vrstu. Na razini životinjskog instinkta, obogaćivanjem životnog prostora životinjama u zatočeništvu kompenziramo nedostatak prirodnog staništa te time poboljšavamo samu kvalitetu njihova života.

 

Zašto je potrebno svakodnevno obogaćivanje životnog prostora životinjama u zatočeništvu?

Sigurno ste barem jednom u životu poželjeli svaki dan jesti svoje omiljeno jelo ili ste pomislili kako bi bilo odlično da osvojite jackpot te da nikad više ne morate u školu ili na posao.  Svima nama ponekad takvo nešto padne na pamet, no promislimo malo je li to zaista dobra ideja. Kako bi se osjećali nakon određenog vremena? Bi li sve naše svakodnevne potrebe bile zadovoljene? Sigurno bi se vrlo brzo poželjeli vratiti u svakodnevicu, omiljeno jelo bi nam dosadilo te bi nam nedostajali dnevni zadaci kojima unosimo raznolikost u našu dnevnu rutinu. Dan ispunjen novim izazovima bi za nas bilo obogaćivanje životnog prostora.

Svakodnevni odmor merkata tijekom najtoplijeg dijela dana

Obogaćivanje životnog prostora potiče životinje na veću aktivnost i pruža im priliku da biraju i iskuse nove izazove kao što bi to radile i u divljini. Unutar svog prirodnog staništa većinu svog vremena svakodnevno troše na preživljavanje, bilo da se radi o potrazi za hranom, lovu na plijen, skrivanju od grabežljivaca ili traženju partnera. Život životinja u zoološkim vrtovima je znatno više predvidljiv, zato što su im svakodnevno osigurane gotovo sve životne potrebe.

U tom gotovo idealnom okruženju, životinje svoju energiju i nagon mogu preusmjeriti u nepoželjna i kontraproduktivna ponašanja poput primjerice opsesivnog lizanja i čišćenja, samoozljeđivanja, agresije, skrivanja, uzastopnog hodanja lijevo desno i slično. Posao djelatnika Zoološkog vrta je ponuditi im izazove kako bi pozitivno usmjerili svoju energiju i tu nastupa obogaćivanje životnog prostora.

 

Tipovi obogaćivanja životnog okoliša

Obogaćeno okruženje pruža više mogućnosti za životinje te uklanja potencijalne negativne posljedice koje mogu proizaći iz nepromjenjivog okruženja. Smatra se da prednosti obogaćenog okoliša općenito nadmašuju moguće potencijalne rizike te srećom, ulaganja u svakodnevno obogaćivanje je i dalje u porastu unutar zooloških vrtova u cijelom svijetu. Odgovorno osoblje koje čini stručna služba veterinara i zoologa u suradnji s timariteljima, poduzima sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi predvidjeti i spriječili mogućnost nastanka negativnih posljedica.

 

Obogaćivanje životnog prostora se osmišljava s obzirom na cilj koji želimo postići.

Prezentacija hrane

Umjesto svakodnevnog posluživanja hrane u zdjelici, timaritelji se trude biti kreativniji te često hranu skrivaju ili raspršuju po nastambi, rade ukusan pire od voća i povrća koji potom razmazuju ili ljeti komadiće hrane zamrznu i posluže kao ledene poslastice. Koriste se i posebno osmišljene hranilice nalik na slagalice s rupama, koje omogućuju da životinja dođe do hrane samo ako njome manipulira na određeni način. Na te načine se potiču životinje na istraživanje, lov i manipulaciju hranom, kao što bi radile i u divljini.

 

Obogaćivanje novim predmetima

Nastambe su općenito prilagođene karakterističnim potrebama svake vrste. Razna užad, ljuljačke od automobilskih guma, strukture za penjanje, bazeni i slični predmeti potiču aktivan način života sličan prirodnom okruženju vrste.

 

Poticanje istraživačkog ponašanja

Penjanje, grebanje, kopanje, traženje, njuškanje, vrebanje, samo su nekolicina prirodnih ponašanja životinja koja žive u kompleksnom i stimulativnom prirodnom okruženju. Bilo da životinje vole tražiti sjemenke kroz lišće, zakapati ih pod zemlju ili vrebati i loviti svoj plijen, ovakvom ponudom hrane omogućujemo im da zadrže svoje prirodne instinkte, uče i rješavaju probleme, a ujedno im se omogućuje i da kvalitetno iskoriste svoje vrijeme.

 

Socijalno obogaćivanje

Društvene interakcije poput zajedničkog hranjenja, igranja, međusobnog timarenja, udvaranja, odgoja mladunaca ili obilježavanje teritorija, važna su svakodnevica mnogih životinja. Nastambe se nastoje prilagoditi omogućavanju socijalnih interakcija, što uključuje odgovarajuće uparivanje ili grupiranje životinja te prostor za zaklon dostupan za sklanjanje od drugih jedinki ili znatiželjnih pogleda.

 

Osjetilno obogaćivanje

Većina životinja ima izuzetno razvijene osjetilne sposobnosti (sluha, vida, okusa ili mirisa). Oštar vid i sluh im pomaže da pronađu hranu ili da na vrijeme uoče predstojeću opasnost.  Mirisi su važni za označavanje i prepoznavanje teritorija te ujedno i za prepoznavanje partnera za razmnožavanje. Pojedine životinjske vrste koriste svoje osjetilo okusa primjerice za povezivanje s mladunčadi.

Životinjama stimuliramo osjetila na različite načine:

  • Dodavanjem začina, umjetnih ili prirodnih životinjskih mirisa
  • Puštanjem snimke životinjskog glasanja ili drugih zvukova iz prirode
  • Gradnjom povišenih platformi i stupova kako bi se životinji omogućio vizualni pristup drugim nastambama, životinjama i aktivnostima

 

U divljini, svaka čimpanza (osim mladih koji spavaju s majkom) za spavanje radi gnijezdo od biljaka, visoko na drveću. Naša se obitelj čimpanzi voli pokrivati dekama, ali i u podnevnim satima malo prileći na gnijezdu od sijena ili drvene vunice.

 

Kontakt s timariteljem

Jedan od tipova obogaćivanja životnog prostora je i trening životinja. Većina životinja pokazuje pozitivan interes za svoje timaritelje i/ili trenere. Trening nagrađuje poželjno ponašanje životinje te predstavlja pozitivnu fizičku i mentalnu stimulaciju, čime se znatno utječe na smanjenje nepoželjnog (stereotipnog) ponašanja. Osim toga, ustrajni i redoviti trening omogućuje kvalitetniji pregled fizičkog stanja, transport ili medicinsko liječenje bez stresa za životinju.

 

Inovativnim i dobro isplaniranim obogaćivanjem životnog prostora pozitivno utječemo na uspješno razmnožavanje životinja i njihovu dobrobit, kao i na smanjenje nepoželjnog, stereotipnog ponašanja unutar zatočeništva.

 

Kako se to radi u našem Zoo-u?

Obogaćivanje životnog prostora odvaja nastambu od kaveza. Nastamba je prostor u kojem su životinji ponuđeni fizički i mentalni poticaji, kako bi osigurali opću dobrobit same životinje. Cilj nam je osigurati životinjama što kompleksniju i izazovniju okolinu, koja će uvelike oponašati njihov prirodni okoliš. Svakoj životinji je unutar nastambe potrebno osigurati i tzv. ''sigurnu zonu'', u koju se životinja povlači ako se ne osjeća sigurno (primjerice u prisutnosti  glasne skupine ljudi). Upravo iz tog razloga možda i nećete istog trena imati priliku vidjeti sve životinje.

 

Vanjska nastamba prerijskih pasa s podzemnim tunelima unutar kojih vole odmarati i ponekad potražiti zaklon od znatiželjnih pogleda posjetitelja ili velikih vrućina.

Nastambe su prilagođene karakterističnim potrebama svake vrste. Životinjama koje većinu svog vremena provode na drveću, postavljene su prirodne aranžure na više razina, dok životinjama koje u prirodi koriste i vodena staništa,  ugrađeni su bazeni, predatorima omogućujemo čak i pronalaženje i lov ''plijena''.

 

Olfaktorne stimulacije igraju veliku ulogu u ponašanju predatora,  stoga koristimo razna mirisna ulja, sušeno bilje ili stelju drugih životinja.

Velike mačke uživaju u aromatičnim mirisima, a dokaz tome je i naš lav Leo, ulovljen u igri s jelkom.

 

Slasna radionica

 

Različiti načini prezentacije hrane produžuju vrijeme hranjenja životinja i indirektno ih potiču na istraživanje,  a osim toga mogu biti zanimljivi, zabavni i edukativni za naše posjetitelje.

Posjetite zoološki vrt  i otkrijte zašto je obogaćivanje životnog prostora toliko važno. Imat će te priliku i sami se uključiti u program obogaćivanja na već tradicionalnoj „Slasnoj radionici“.

 

Ljetne vrućine naši prstenastorepi lemuri lakše podnose uz voćni „sladoled“.

 

 

Bjeloruki gibon i nosati rakuni uživaju u pripremljenim poslasticama

 

 

Zoo, 2. prosinac 2016.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA