NILSKA GUSKA (Alopochen aegyptiacus)

 

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: GUŠĆARICE(Anseriformes)

Porodica: GUSKE, PATKE, LABUDOVI  (Anatidae)

RASPROSTRANJENOST

Afrika, unesena u Veliku Britaniju

OPIS   

Dužina tijela: 63-73 cm

Težina tijela:  1,5-2,25 kg

Raspon krila: 35-40 cm         

Imaju specifičan uzorak na glavi i prsima. Gornji dio krila je bijel sa zelenom mrljom koja se preljeva u duginim bojama. Mladuncima nedostaju smeđe šare oko očiju i na prsima.

STANIŠTE      

Obitavaju u močvarnim područjima, na livadama, travnjacima i visoravnima.

PREHRANA    

U prirodi:  trave, sjemenke, lišće, izdanci i plodovi biljaka, ličinke, skakavci

U zoo vrtu: kukuruz, sjemjenje, trava, kukci

RAZMNOŽAVANJE   

Razmnožavaju se u proljeće ili na kraju sušne sezone. Gnijezda rade od trske, lišća i trave, položena su na tlo i zaklonjena vegetacijom. Mogu biti u rupama ili u deblima, a ponekad se gnijezde u napuštenim gnijezdima drugih ptica. Nesu 5-12 jaja čija inkubacija traje 28-30 dana. Ptići opernate nakon 60-75 dana, a spolnu zrelost dostižu nakon 2 godine.

NAČIN ŽIVOTA          

Žive u malim jatima cijele godine uglavnom radi zaštite. Sparuju se u vrijeme razmnožavanja, ali inače ostaju u svojim jatima. Uglavnom nisu selice, a sele se samo ako u njihovom staništu nastupi suša. Napuštaju vodu tijekom dana u potrazi za drugim izvorima hrane, ali se noću uvijek vraćaju u vodu.

GRABEŽLJIVCI

Lavovi, hijene, gepardi, krokodili,  ptice grabljivce

ŽIVOTNI VIJEK

U divljini: nema dostupnih  podataka

U zoo vrtu: 14 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

LITERATURA  

http://www.iucnredlist.org/details/100600396/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Alopochen_aegyptiaca/