Kapari kakve najbolje poznajemo, zelene su bobice veličine graška, ukiseljene, senfasto-gorkastog okusa. I zaista! Kapari se u suštini skoro pa jedino takvi i koriste. Svježi nisu naročito jestivi pošto gorčina potpuno preuzima okus. Stajanjem u slanoj ili kiseloj otopini, gorčina nestaje, a izvlači se pun potencijal okusa. Još su stari grci i rimljani jeli ukiseljene kapare.

U slučaju da krenete u potragu za kaparima, ono što trebate znati je da vole nenaseljena mjesta poput obronaka i stijena otoka srednje i južne Dalmacije, da se beru još zatvoreni izdanci i da čim su manji to bolji. Boja također igra ulogu u izboru pravih boba. Ako ih kupujete veličina i boja će Vam potvrditi kvalitetu kapara. Kapari bi trebali biti čim manji maslinasto zeleni ili naginjati prema ljubičasto smećkastoj boji. Da se razumijemo, kapari spadaju pod kupusnjače! Zato su i tako zdravi. Puni su antioksidanasa, eliminiraju bakterije, potiču rad probave, ma čudotvorni su!

Koriste se kao začin ili prilog. Začin ribama ili mesu u umaku ili kao prilog nekom dominantnom jelu poput inćuna. Sljubljuju se sa svim vrstama vina, svježeg karaktera, jačih alkohola, a najviše vole intenzivnije bijele sorte poput pošipa. 

Častimo receptom za odrezak u umaku od kapara:

  1. Odreske uvaljane u brašno popržiti na malo ulja.
  2. Izvaditi odreske, na tavi na kojoj su se pržili otopiti malo maslaca i popržiti brašno.
  3. Kada zaprška poprimi zlaćanu boju, doliti temeljac.
  4. Kada se umak zgusne dodati kapare i začiniti po želji.
  5. Vratiti odreske i pustiti malo da malo prokuhaju u umaku.
  6. Poslužiti sa željenim prilogom

Dobar tek!