Gnocchi, nockerl, kluski leniwe, nhoque ili, kako ih mi zovemo, njoki; male su knedle koje se rade na bezbroj načina i u jednako toliko oblika. Neki preferiraju oblik valjka, drugi školjkasti oblik prošaran vilicom, a neki oblik malih knedli. Pri njihovoj se izradi mogu upotrebljavati griz, sir, krušne mrvice ili kukuruzno brašno. 

Kod nas su se udomaćili sljedeći sastojci: obično pšenično brašno, krumpir i jaje. Tijesto se formira u dugačak valjak, pa se reže na komadiće. Tim se komadićima vilicom utisne uzorak, ne toliko iz estetskih razloga koliko zbog funkcionalnosti. Naime, mali utori na njokima služe zadržavanju umaka.

Njoki se najčešće poslužuju kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Opće je poznata činjenica da su njoki talijanski, međutim pitanje kada se točno pojavljuju i odakle ime, otvara gastronomske špekulacije. Najizglednije je da potječu još iz starog Rima te da su ime dobili po riječi „nocchio“ (čvor u drvetu) ili „nocca“ (zglob).

Tvorci njoka stvorili su niz inačica slavnog jela. Tako, na primjer, Toskanski gnocchi malfatti (u doslovnom prijevodu: „siromašno napravljeni“) sadrže ricottu, pšenično brašno i špinat.

Ako jelo treba biti bogatije, njokima se dodaje umak. On može biti izazovan za pripremu ili iznimno jednostavan.

Nama su najdraži njoki s četiri vrste sira.

Slijedi recept iz kuhinje Kod morskog lava:

Domaći njoki:

  1. Umijesiti tijesto od jaja, pšeničnog brašna i kuhanog krumpira (prethodno ohlađenog i zgnječenog)
  2. Formirati tanak, duguljast valjak i izrezati ga na komadiće
  3. Na svaki posebno lagano utisnuti vilicu dok ne ostane uzorak.

Umak:

  1. Bilo da kupujete njoke ili ih sami radite, kuhaju se u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu
  2. Zagrijte vrhnje za kuhanje i dodajte najdraže sireve. Mi smo odabrali mozzarellu, parmezan, gorgonzolu i cheddar
  3. Začinite po želji
  4. Ako je umak pregust, razrijedite ga mlijekom

Niste se niti okrenuli, a jelo je već gotovo!

Dobar tek!

Pin It on Pinterest

Share This