SVETI IBIS (Treskiornis aethiopicus)

SISTEMATIKA
Razred: Aves
Red: Ciconiiformes
Porodica: Threskiornithidae

 

RASPROSTRANJENOST
Autohtoni su u tropskim i suptropskim područjima Afrike i Iraku, a nakon 20. stoljeća uspostavlja kolonije i u Europi. Prema dostupnim podacima, pojavljuje se u Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Portugalu i Španjolskoj. Može predstavljati prijetnju za autohtone ptice jer se hrani jajima drugih ptica te istiskuje druge vrste kompeticijom. Zbog toga je dodan na popis invazivnih stranih vrsta.

 

OPIS
Visina: 65-75 cm

Raspon krila: 112-124 cm

Težina: 1,5 kg

Lako je prepoznatljiv zbog svoje veličine, tamne glave, debelog i prema dolje zavijenog crnog kljuna te crnih nogu. Boja perja je bijela, dok su rep i rub krila crne boje. Nema izraženog spolnog dimorfizma. Mužjaci su nešto veći od ženki.
Mladi imaju pernate glave i vratove koji su bijeli sa crnim prugama. Rep im je bijel sa smeđim rubovima.

 

STANIŠTE
Naseljavaju širok raspon staništa, iako ih se najviše nalazi u riječnim područjima, uz potoke i obale.

 

PREHRANA
U prirodi: kukci, rakovi, školjkaši, ribe, žabe i mali sisavci
U zoo vrtu: plutajuća za ibise, gavuni, beskralježnjaci, babuška

 

RAZMNOŽAVANJE
U sezoni razmožavanja formiraju monogamne parove i gnijezde u velikim kolonijama. Sezona parenja se odvija jednom godišnje, u prirodi od ožujka do kolovoza. Gnijezdo gradi ženka s biljnim materijalom koji skupi mužjak. U gnijezdu se može pronaći 2-5 jaja, koja inkubiraju oba roditelja 21 do 29 dana. Za mlade se također brinu oba roditelja, od kojih je jedan uvijek prisutan u gnijezdu prvih 7-10 dana života mladih. Mladi napuštaju gnijezdo kad su stari 14-21 dan i tada formiraju zasebne grupe u blizini kolonija odraslih. Mladi opernate 35-40 dana starosti i koloniju napuštaju nakon 44-48 dana starosti.

 

NAČIN ŽIVOTA
Stvaraju velike kolonije u sezoni parenja. Hrane se na velikim površinama i sezonski migriraju zbog hrane i gnjezdilišta.

 

GRABEŽLJIVCI
Odrasle ptice nemaju predatore zbog svoje veličine što često obeshrabri neprijatelja, mlade jedinke (ukoliko ih ne obrane roditelji) i jaja najčešće stradavaju od većih grabljivica.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: oko 20 godina
U zoo vrtu: do 37 godina

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOST 

Na području Grada Samobora, u Celinama Samoborskim, početkom veljače 2019. godine prvi puta je u Hrvatskoj zabilježen afrički sveti ibis (Threskiornis aethiopicus)

 

LITERATURA 

Matheu, E., del Hoyo, J., Christie, D.A., Kirwan, G.M. & Garcia, E.F.J. (2019). African Sacred Ibis (Threskiornis aethiopicus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52753 

Jelovnik Zoo vrta