Polpeta, frikadela, popečak, kosani odrezak – nazivi su to istog ili sličnog jela – onog u kojem je glavni sastojak mljeveno meso. Svoje verzije jela imaju Nijemci, Šveđani, Azijati, ma gotovo svaki narod svijeta. Mi na pijedestal stavljamo domaću inačicu jela – faširanac!

Radi se o sočnoj smjesi mljevenog mesa, jaja, začina i kruha.

Dvojbe postoje oko podrijetla jela. Jedna priča kaže da je k’ nama faširanac došao pod nazivom polpeta i to prvo u Dalmaciju iz Italije. Polpa je, naime, na talijanskom jeziku meso bez kosti, ali i sredina kruha. Interpretacija na tu temu može biti bezbroj jer je polpa, između ostalog i sredina rajčice. Zadržimo se na činjenici da je polpeta ime dobila po polpi.

Faširancu, našem slasnom odresku od mljevenog mesa, ime je germanizam. Naime, mljeveno meso na njemačkom je „faschiertes.“

Svoj faširanac možete kreirati na bezbroj načina. Važno je da dodate kruha kako ne biste dobili ćufte.

Kod izrade smjese nema ograničenja. Dodatnim začinima se možemo igrati do mile volje, pa u faširance mogu ići češnjak, peršin, crveni luk, pa čak i parmezan.

Naš faširanac se radi na sljedeći način:

  1. Suhi bijeli kruh prelijemo toplim mlijekom. Mlijeka ide malo, tek toliko da prekrije kruh. Svakako treba izbjeći utapanje kruha u mlijeku.
  2. Mljevenom mesu dodamo namočeni kruh, jaje i začine po ukusu.
  3. Napravimo kuglice pa ih između dlanova lagano spljoštimo.
  4. Uvaljamo ih u krušne mrvice i ispečemo na nauljenoj tavi.

Naši faširanci su gotovi. Najbolje se sljubljuju s raznim čušpajzima, a sjajnu kombinaciju čine i s pire krumpirom te špinatom. Kod morskog lava izaberite kombinaciju koja vam najbolje odgovara. Izbor je velik. Dobar tek!