Edukatori će vas ovoga vikenda upoznati s mimikrijom, a naš chef Siniša s tajnama bakine kuhinje.
Krpice sa zeljem, flekice, krautfleckeri… Sve je to jedno te isto!

Pri samom spomenu na krpice sa zeljem, većina nas sjetit će se svojih baka i njezine prave domaće kuhinje. Tipično srednje europsko jelo može biti glavno jelo, pogotovo tijekom proljeća i ljeta, ili rustikalan prilog nekom jače začinjenom mesu, naročito kobasicama. Kako su glavni sastojci pirjani kupus i tjestenina, jelo se sjajno sljubljuje sa svim vrstama mesa bez umaka te vinima jače izražene kiseline, recimo mladom graševinom. Kako je to jelo koje se iznimno brzo i jednostavno priprema, naša preporuka je da ga sami napravite.
Pratite recept našeg chefa Siniše:
- Zamijesite tijesto od jaja, brašna, vode i soli. Pustite tijesto da se malo odmori. Izvaljajte ga i narežite na kvadratiće željene veličine.
- Narežite zelje, također na kvadratiće. Posolite ga i pustite da malo odstoji kako bi otpustilo suvišnu tekućinu i malo omekšalo.
- Narežite luk i na ulju ga popržite. Kada bude staklenast, dodajte zelje. Začinite ga po ukusu. Sol i papar će biti dovoljni, međutim slobodno dodajte mljevene paprike ili začina bez kojih „ne možete“.
- Skuhajte tjesteninu.
- Tjesteninu, prije nego se pomiješa sa zeljem, lagano popržite na malo ulja. Dodajte pirjano zelje i sve zajedno izmiješajte.
- Vaše krpice sa zeljem su gotove. Kome se ne da kuhati, neka dođe Kod morskog lava. S bakom pod rukom!