Edukatori će vas ovoga vikenda upoznati s mimikrijom, a naš chef Siniša s tajnama bakine kuhinje.

Krpice sa zeljem, flekice, krautfleckeri… Sve je to jedno te isto!

Pri samom spomenu na krpice sa zeljem, većina nas sjetit će se svojih baka i njezine prave domaće kuhinje. Tipično srednje europsko jelo može biti glavno jelo, pogotovo tijekom proljeća i ljeta, ili rustikalan prilog nekom jače začinjenom mesu, naročito kobasicama. Kako su glavni sastojci pirjani kupus i tjestenina, jelo se sjajno sljubljuje sa svim vrstama mesa bez umaka te vinima jače izražene kiseline, recimo mladom graševinom. Kako je to jelo koje se iznimno brzo i jednostavno priprema, naša preporuka je da ga sami napravite.

Pratite recept našeg chefa Siniše:

  1. Zamijesite tijesto od jaja, brašna, vode i soli. Pustite tijesto da se malo odmori. Izvaljajte ga i narežite na kvadratiće željene veličine.
  2. Narežite zelje, također na kvadratiće. Posolite ga i pustite da malo odstoji kako bi otpustilo suvišnu tekućinu i malo omekšalo.
  3. Narežite luk i na ulju ga popržite. Kada bude staklenast, dodajte zelje. Začinite ga po ukusu. Sol i papar će biti dovoljni, međutim slobodno dodajte mljevene paprike ili začina bez kojih „ne možete“.
  4. Skuhajte tjesteninu.
  5. Tjesteninu, prije nego se pomiješa sa zeljem, lagano popržite na malo ulja. Dodajte pirjano zelje i sve zajedno izmiješajte.
  6. Vaše krpice sa zeljem su gotove. Kome se ne da kuhati, neka dođe Kod morskog lava. S bakom pod rukom!