ĆUK JAMAR (Speotyto cunicularia)

SISTEMATIKA

Razred: Aves

Red: Strigiformes

Porodica: Strigidae

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeverna i Južna Amerika

 

OPIS

Veličina tijela: 19 do 25 cm

Imaju malo tijelo, žarke žute oči i neobično duge noge. Perje je smeđe sa svjetlijim točkama i šarama. Ženke su obično tamnije od mužjaka.

 

STANIŠTE

Travnjaci, savane, pustinje, obrađena i urbana područja

 

PREHRANA

U prirodi: kukci, mali sisavci, ptice i gmazovi

U zoo vrtu: miševi, pilići

 

RAZMNOŽAVANJE

Monogame su, par je zajedno čitav život, te tijekom sezone razmnožavanja par brani brlog i malo područje oko njega. Ženka snese do 11 jaja koja inkubira oko 30 dana, a za to vrijeme mužjak joj donosi hranu.

 

NAČIN ŽIVOTA

Za razliku od ostalih sova ova živi i gnijezdi se pod zemljom. Iako je sposobna sama iskopati brlog, većinom koristi napuštene brloge raznih sisavaca. Izvan sezone parenja većinu dana odmaraju i sakrivaju se u brlozima, a u rano jutro, predvečer i noću izlaze i love.

 

GRABEŽLJIVCI

Nema dostupnih podataka

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 6 do 8 godina

U zoo vrtu: 6 do 8 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ćuk jamar oko jame i gnijezda zna razbacati životinjski izmet kako bi privukli svoj omiljen plijen, kukce kotrljane.

 

LITERATURA

https://www.iucnredlist.org/species/22689353/93227732

Jelovnik Zoo vrta