Ćufte su u bliskom srodstvu s faširancem koji smo pripremali prošli tjedan. Najveća razlika između ćufti i faširanaca jest da ćufte nisu spljoštene nego oblikovane u okruglice. Pričamo, dakle, o mesnim okruglicama u kojima nema kruha.
Mesne okruglice prisutne su u skoro svakoj kulturi svijeta. U Europi, kontinentu s 44 države, čak 27 naroda ima službeni naziv za svoje mesne okruglice. Nacije sjeverne Zemljine polutke češće stavljaju rižu u mesne okruglice dok južnjaci u njih miješaju začine poput kapara ili peršina.
Nama su najdraže slavne ćufte – mesne okruglice u umaku od rajčice. Naziv im je blizak riječi „kofte“, jelu koje su Turci donijeli na ove prostore iz kolijevke prvih civilizacija.

Slijedi recept za brze i ukusne ćufte:

1. Miješano mljeveno meso začinimo začinima po želji (sol, papar, dehidrirani začini…).

2. Smjesi dodamo jaje.

3. Od smjese oblikujemo omanje kuglice. Predlažemo da budu promjera do 5 centimetara.

4. Kuglice uvaljamo u brašno.

5. Lagano ih popržimo na malo ulja.

6. Kada pozlate, dodamo umak od rajčice.

7. Podlijevamo mesnim ili povrtnim temeljcem ili eventualno bijelim vinom.

8. Pola sata pirjanja biti će dovoljno. Kraj kuhanja je kad se umak zgusne.

Predlažemo vam da ćufte poslužite s pire krumpirom. Dobar tek!

Pin It on Pinterest

Share This