BARSKA NUTRIJA (Myocastor coypus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: GLODAVCI (Rodentia)

Porodica: NUTRIJE (Myocastoridae)

 

RASPROSTRANJENOST

Južni dio Južne Amerike

 

OPIS

Dužina tijela: 47,2-57,5 cm

Dužina repa: 30 – 40 cm

Težina: 6-7 kg

Izgledom podsjeća na velikog, robusnog štakora. Tijelo je zaobljeno, a glava je velika i trokutasta. Sjekutići su široki i s prednje strane su narančasto pigmentirani. Imaju kratke noge i dugi, zaobljeni rep. Krzno se sastoji od dvije vrste dlaka: meke i guste poddlake koja je sive boje i duge i grublje zaštitne dlake koja može biti od žućkasto-smeđe do crvenkasto-smeđe boje. Na licu imaju duge, svjetle brkove.

 

STANIŠTE

Rubovi jezera i rijeka, šume, travnjaci

 

PREHRANA

U prirodi: stabljike, listovi, korijenje, gomolj, kora drveta

U zoo vrtu: povrće, voće, trava, brst

 

RAZMNOŽAVANJE

Nakon razdoblja gravidnosti koje traje 127 do 139 dana ženka na svijet može donijeti od 1-13 mladih (najčešće od 3 do 6 mladih). Sezona parenja je varijabilna, ona ovisi o količini raspoložive hrane, tipu hrane, vremenskim uvjetima i bolesti. Barske nutrije postaju spolno zrele već nakon 6 mjeseci. Ženke se intenzivno brinu za svoje mlade, koji odmah po okotu imaju krzno i otvorene oči. Vrijeme dojenja traje prvih osam tjedana.

 

NAČIN ŽIVOTA

Barska nutrija je polu vodena životinja. Aktivno rone i mogu zadržat dah do 10 minuta. Najaktivnije su po noći, a najveći dio vremena provode hraneći se, čisteći se i plivajući. Kao zaklon im služe jazbine koje su iskopale same. Žive u skupinama koje broje od 2 do 13 jedinki. Skupina se sastoji od odraslih ženki, njihovih mladunaca te jednog odraslog mužjaka. Mladi mužjaci odlaze iz skupine i većinom su samci. Nutrije uglavnom ostaju na istom teritoriju tokom cijelog života.

 

GRABEŽLJIVCI

čovjek

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 6 godina

U zoo vrtu: 10godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Nativne su za Južnu Ameriku, ali su introducirane i široko rasprostranjene u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi.

U Europi su invazivna vrsta.

 

LITERATURA

Wilson, D. E., Lacher, T.E., Jr & Mittermeier, R. A. eds. (2016): Handbook of the Mammals of the World Vol. 6. Lagomorphs and Rodents I.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/14085/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Myocastor_coypus/

http://www.europe-aliens.org/speciesFactsheet.do?speciesId=52881