„Zoo Keeper Skills Competency Framework“

Kako su se kroz desetljeća zoološki vrtovi mijenjali, tako se mijenjala i uloga timaritelja životinja. U samim počecima glavne dužnosti timaritelja bile su nahraniti i napojiti životinje te održavati njihove nastambe čistima. Danas posao timaritelja obuhvaća i mnoge druge obveze u svakodnevnoj brzi za životinje, poput svakodnevnog nadzora životinja, obogaćivanje njihovog životnog prostora, medicinski trening, vođenje različitih evidencija i dokumentacije, sudjelovanje u edukativnim programima, komunikacija s posjetiteljima i mnoge druge aktivnosti. Uvijek igraju ključnu ulogu u pravilnom držanju životinja, njihovom dobrom zdravstvenom stanju, preventivi bolesti te uspješnoj reprodukciji. Također timaritelji su danas suočeni s cjeloživotnim učenjem, usvajanjem novih saznanja o životinjskom svijetu, savladavanjem novih tehnologija te brojnim izazovima vezanim uz zaštitu ugroženih vrsta i očuvanje okoliša.

Mogućnosti za obrazovanje i profesionalno usavršavanje timaritelja životinja nisu ujednačene na europskom području. Dok pojedine zemlje imaju standardizirane obrazovne kvalifikacije (npr. Sparsholt College, Hampshire, mogućnost stjecanja kvalifikacije -  Management of Zoo and Aquarium Animals (DMZAA)), u mnogim drugim zemljama mogućnosti i resursi nedostaju. To je rezultiralo jasnim nesrazmjerom vještina i kompetencija među timariteljima životinja diljem Europe. Početkom studenog 2015. godine započet je projekt kojim će se nastojati pozitivno djelovati na spomenutu problematiku, kroz ostvarenje ključnog cilja projekta do njegovog završetka u kolovozu 2018. godine.

Cilj projekta pod radnim nazivom Zoo Keeper Skills Competency Framework(https://www.zookeepers.eu/) je razvoj okvira za identifikaciju osnovnih ključnih kompetencija, povezanih s ulogom timaritelja i započinjanje izrade obrazovnih modula, kako bi se promovirao profesionalni razvoj timaritelja diljem Europske unije.  Nositelj projekta je Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA), dok je Zoološki vrt grada Zagreba jedan od 7 partnera na projektu. Za projekt su odobrena sredstva u visini 266.301 EUR od strane EU fondova iz programa Erasmus+

Prvi transnacionalni susret partnera na projektu u svrhu planiranja i organizacije daljnjih aktivnosti. Amsterdam, prosinac 2015. godine.

Program će omogućiti povećanje kapaciteta timaritelja kroz provođenje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja putem iskustvenog učenja, promicanje boljih standarda rada sa životinjama, poboljšanje rada na dobrobiti životinja te lakšu mobilnost radne snage između zooloških vrtova. Sudjelovanjem na projektu će se steći i razmjeniti mnogobrojna nova iskustva u radu što će dopridonjeti specifičnim znanjima djelatnika zooloških vrtova, potrebnih za provođenje trenutnih, ali i za uključivanje u buduće lokalne i međunarodne programe zaštite i očuvanja ugroženih vrsta i staništa.

Profesionalizacija uloge timaritelja pridonosi konkurentnosti europskoga gospodarstva te podiže vrijednost zoološkog vrta kao moderne turističke atrakcije, ali i kao poslodavaca s visokim profesionalnim mogućnostima.

Pogledajte kratak video o projektu :

https://www.facebook.com/ZookeepersEU/videos/vb.797448567031762/12829282...

Više o samom projektu možete pročitati i na službenoj internet stranici projekta: https://www.zookeepers.eu/

Novosti o tijeku događaja i aktivnostima projekta pratite i na službenoj facebook stranici: https://www.facebook.com/pg/ZookeepersEU/about/

 

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA