KINESKI LEOPARD (Panthera pardus ssp. japonensis)

SISTEMATIKA

Razred: sisavci (Mammalia)
Red: zvijeri (Carnivora)
Porodica: mačke (Felidae)

VELIČINA

Duljina tijela: 92 - 190 cm
Duljina repa: 64 - 99 cm
Težina: 21 - 71 kg

PREHRANA

U prirodi: Impale, Thompsonove gazele, druge antilope, čagljevi, pavijani, rode, gnuovi
U zoo vrtu: goveđe ili svinjsko meso s kostima,zečevi, perad, jaja, lišće i grane bambusa

GRABEŽLJIVCI

tigrovi, krokodili, a ponekad i čopori divljih indijskih pasa 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: oko 7 – 9 godina
U zoo vrtu: 21 – 23 godine

STANIŠTE

Šume umjerenog pojasa

RASPROSTRANJENOST

Sjeverna Kina

UGROŽENOST

VU –  osjetljiva vrsta

UZGOJNI PROGRAM

Mužjaci su veći od ženki. Postoje velike varijacije u veličini s obzirom na regije u kojima žive.
Imaju kratke noge s obzirom na dužinu tijela. Imaju široku glavu s jakim čeljusnim mišićima, male, okrugle uši, duge brkove i duge dlake u obrvama koje im pomažu u zaštiti očiju kad prolaze kroz vegetaciju.Boja krzna im varira od žutkaste (u toplim, suhim staništima) do crvenkasto-narančaste (u gustim šumama). Po tijelu imaju crne mrlje u obliku rozeta.

NAČIN ŽIVOTA

Aktivni su uglavnom noću kada i love, a danju samo ukoliko je to uvjetovano prisutnošću nekih drugih velikih predatora. Prilikom lova, plijen lociraju vidom i sluhom, a kada ga spaze približavaju mu se polako te napadaju tek iz neposredne blizine. Druga taktika je da čekaju u zasjedi dok im se plijen sam ne približi. Plijen ubijaju ugrizom u području vrata. Koliko često love ovisi o veličini plijena, sezonskim promjenama vegetacijskog pokrivača, individualnim razlikama u iskustvu lova i reproduktivnim ograničenjima.
Žive samotno i izvan sezone parenja zajedno su jedino ženka i njeno mlado. Teritorij mužjaka uglavnom se preklapa s teritorijem nekoliko ženki. 

 

RAZMNOŽAVANJE

Ženke su spremne za parenje u bilo koje doba godine. Graviditet traje 96 dana nakon čega okoti 1-6 mladih, najčešće dva. Ženke koriste spilje, napuštene jame i brloge ili gušću vegetaciju za okot. Mladi kreću u lov s majkom nakon 3mjeseca i dok teže 3- 4 kg. Trajni zubi (očnjaci) pojavljuju se nakon 7-8 mjeseci. Kad napune 12-18 mjeseci postaju neovisni o majci, no odvajanje se događa tek nakon 15-36 mjeseci. Spolno su zreli nakon dvije do tri godine. Ženke se prestaju razmnožavati u dobi od oko 8,5 godina.

 

Zoo Zagreb, 13. veljača 2015.

Posvojitelji

Leona Kovačić, Gabrijela Zupčić, Milan Parenta, Antoneta Segarić, Leda Bielić, Damjan Rudež, Patrik i Fran Čavlović, Nera Teufel, Lorena Stanić, Goran Potocki, Roko Sabalić, Jasminka Milinković, Lucija Antolić, OSNOVNA ŠKOLA ROVIŠĆE 6.c razred

Jeste li znali

Mužjaci dnevno prijeđu oko 14 km, a za vrijeme parenje i 33 km.

Često se javljaju melanistički (crni) oblici.

Nakon što su ubili lovinu, plijen vuku i do 100 m kako bi ga sakrili u gustu vegetaciju ili odvukli na stablo.

Smatra se da mlade ženke uglavnom nastoje zauzeti teritorij do majčinog.

U nekim istraživanjima dokazano je da mogu izdržati bez vode i do 10 dana.

Ukoliko im se ukaže prilika napast će životinju i do 3 puta veću od njih samih.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 19:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 18:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA