BJELORUKI GIBON (Hylobates lar)

SISTEMATIKA

Razred: sisavci (Mammalia)
Red:  primati (Primates)
Porodica: (Hylobatidae)

VELIČINA

Dužina tijela: 4 -63 cm

Težina: 4,5-6 kg

PREHRANA

U prirodi: zrelo voće, lišće, pupovi
U zoo vrtu: voće, povrće, kuhana piletina, sir, jaja, peleti za primate

GRABEŽLJIVCI

Nema prirodnih neprijatelja

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 25 godina
U zoo vrtu: do 44 godine

STANIŠTE

Tropska kišna šuma

RASPROSTRANJENOST

Jugoistočna Azija

UGROŽENOST

EN – ugrožena vrsta

UZGOJNI PROGRAM

Boja krzna može biti od smeđe do crne. Njuška im je crna, ali je lice okruženo bijelim „prstenom“. Šake i stopala su im također bijeli. Različita boja krzna nije uvjetovana spolom.

NAČIN ŽIVOTA

Bjeloruki giboni su aktivni danju. Izvanredno su prilagođeni životu u šumi svojim dugim prednjim udovima i vrlo nisko smještenim. Žive u obiteljskim skupinama. Par i njihovo potomstvo živi na svom području koje brane od uljeza. Giboni su poznati po svom glasanju kojim brane teritorij. Glasanje može biti veoma glasno, a mogu sudjelovati svi članovi skupine. To su strogo teritorijalne životinje. Područje koje zaposjeda jedan par je veliko, između 25 i 50 ha.
Ponekad dolazi do „razvoda“ tj. ženka ili mužjak mogu bez razloga napustiti svojeg partnera i pridružiti se novom partneru.

RAZMNOŽAVANJE

Giboni su monogamne životinje. Nakon razdoblja gravidnosti koji traje 7 mjeseci, ženka na svijet donosi prosječno jedno mlado svake dvije godine. Mlado ostaje ovisno o majci slijedeće dvije godine. Iako  vrlo brzo postaju sposobni brinuti se sami o sebi, ostaju u obiteljskoj skupini sve dok ne postanu spolno zreli. Spolno zreli postaju  sa 8 godina. Mlade životinje same napuštaju roditelje, ili ih oni silom otjeraju, i kreću u potragu za partnerom koja može trajati i više godina.

Zoo Zagreb, 23. svibanj 2016.

Posvojitelji

Jeste li znali

Oni su sestrinska grupa velikih čovjekolikih majmuna i, sukladno tome, često ih se naziva "malim čovjekolikim majmunima".

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 20:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 18:30 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA