U subotu 26. listopada održat će se tradicionalna Bundevijada u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Posjetitelji će od 11 do 13 sati u Kineskom paviljonu moći sudjelovati u dubljenju bundeva koje će potom biti poslužene stanovnicima Divljeg srca grada.

Blagodati čudesnog povrća dobro su poznate ljudima, a vesele im se i životinje. Neke životinje obožavaju okus slasne bundeve, neke u bundevama pronalaze omiljene poslastice, a nekima su velike povrtnice poligon za istraživanje i igru.

Posluživanje bundeva služi životinjama za obogaćivanje životnog prostora, a Zoološki vrt grada Zagreba posjetitelje uključuje u s time povezane aktivnosti kako bi doznali što tzv. enrichment znači za dobrobit životinja. Naime, zahvaljujući hranjenju i drugoj brizi ljudi za životinje u Vrtu, one bi mogle dići sve četiri u zrak, a to ne bi bilo dobro za psihičko i fizičko zdravlje. Zato djelatnici Vrta svakodnevno sudjeluju u dinamičnom procesu kojim se potiče prirodno ponašanje te raznolikost ponašanja divljih životinja.

Za obogaćivanje životnog prostora mogu se koristiti razne stvari, no prednost se daje onima prirodnog podrijetla. Bundeve su se pokazale kao jedno od najboljih rješenja. Dolaze u velikom broju oblika, veličina i okusa, a uz malo mašte s njima se može uistinu svašta.

Ono što će posjetitelji od bundeva napraviti ove godine, moći će se vidjeti u 13 sati. Nakon toga bundeve će se unijeti u nastambe afričkih lavova, merkata, mungosa, bjelorukih gibona, pekarija, kljunorožaca, valabija i prstenastorepih lemura.