Mijo Filipović pl. Freudenberški

Slavonski Brod, 31.7.1869. – Zagreb, 14.4.1948.

Iako inženjer vodoprivrede po struci, bio je veliki ljubitelj životinja sa širokim područjem zanimanja i interesa te izrazitim poduzetničkim duhom. Nakon završetka obrazovanja i službovanja u austrougarskoj vojsci, nastavlja raditi u civilnoj službi kod Zemaljske vlade u Zagrebu. Zajedno s tadašnjim zagrebačkim gradonačelnikom, Milanom Emilom Amrušem, organizira „Zagrebački zbor“, današnji Zagrebački velesajam.

Iako je prijevremenom mirovinom završila njegova vojna karijera, ostao je još uvijek aktivan kao političar, filatelist i član gradskog poglavarstva. Nagovara tadašnjega zagrebačkog gradonačelnika, Vjekoslava Heinzela, na osnivanje zoološkog vrta u Zagrebu. Gradonačelnik mu kao vodoprivrednom stručnjaku povjerava projekt uređenja dijela Maksimirske šume u zoopark.

Tako je 27. 6. 1925. godine otvoren zagrebački "Zoološki vrt" koji je svojevremeno bio prvi zoološki vrt u jugoistočnoj Europi. Cijeli se Vrt nalazio se na ˝Labuđem otoku˝ usred Prvoga maksimirskog jezera, a u početku su u njemu obitavale samo tri lisice i tri šumske sove. Zahvaljujući pomoći građana i drugih zoovrtova broj životinja u idućih nekoliko godina porastao je na 300, a Vrt se proširio na današnju površinu.

Mijo pl. Filipović je i osnivač muzeja u Slavonskom Brodu (1894.) i Hrvatskoga filatelističkog društva. Pisao je i objavljivao svoje radove u brojnim časopisima i novinama.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA