Josip Kalasancije Klekovski Schlosser

Jindrihov (Češka), 26.1.1808. – Zagreb, 27.4.1882.

Prve stupnjeve obrazovanja završio je u rodnoj Moravskoj (Češka), a roditelji su mu odmah odredili svećenički poziv, no odrastanjem se sve više počinje zanimati za prirodne znanosti te 1826. godine upisuje studij medicine u Beču.

Rad nastavlja kao asistent čuvenog botaničara Jacquina. Uskoro dolazi u Slavoniju na mjesto kućnog liječnika kod grofa Pejačevića, a potom na mjesto liječnika u Varaždinskim Toplicama. Gdje god je radio, pratio ga je glas izvrsna liječnika i prijatelja sirotinje. Otada je radom vezan za Hrvatsku te mu ona postaje glavnim predmetom prirodoslovnih istraživanja.

U znanstvenom svijetu bio je poznat ne samo kao izvrstan liječnik već i kao odličan botaničar te zoolog. Učitelji su mu bili glasoviti profesori Jacquin, Hildebrand, Hoffmann, Mohs, a još u početcima svoje karijere razvija prisnu suradnju s Ljudevitom Vukotinovićem.

Po dolasku u Hrvatsku započinje intenzivna floristička istraživanja, najviše u suradnji s Vukotinovićem, u kojima otkriva i opisuje veći broj novih biljnih svojti. Uz botaniku se bavio i ornitologijom te entomologijom te je jedan od utemeljitelja Narodnog muzeja u Zagrebu, kome je poklonio veliki dio svoje zbirke ptica i biljaka.

Po osnutku Jugoslavenske akademije u Zagrebu odmah postaje jednim od njezinih najuvaženijih članova. Najznamenitija Schlosserova djela su Flora Croatica, na koje je potrošio 12 godina naporna rada i Fauna kornjaša. Flora Croatica, nastala u suradnji s Vukotinovićem, smatra se glavnim djelom za određivanje biljaka u Hrvatskoj te predstavlja temelj za razvoj naše botanike. Njemu u čast velik broj biljaka nazvan je njegovim imenom. Godine 1874. pomogao je osnovati Hrvatsko planinarsko društvo, komu je bio i prvi predsjednik.

Iako češkog podrijetla Josip Shlosser je većinu svojega djelovanja proveo u Hrvatskoj, a njoj je posvetio i svoja najpoznatija djela. Smatra se ocem botanike u Hrvatskoj i jednim od najplodnijih prirodoslovaca 19. stoljeća, koji je proslavio hrvatsko prirodno bogatstvo i u stranim zemljama.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA