Jane Goodall

London (UK), 3. 4. 1934. – danas

Još od najranijeg djetinjstva Jane Goodall se zanimala za ponašanje životinja pa je slobodno vrijeme provodila promatrajući životinje oko sebe, praveći skice i maštajući o tome kako će jednoga dana otputovati u Afriku.

Želja joj se ispunila kad je s 23 godine na poziv prijateljice iz djetinjstva došla u Keniju. Ondje je upoznala doktora Louisa S. B. Leakeyja, poznatog antropologa i paleontologa. Leakey je u to vrijeme tražio osobu koja će u Tanzaniji proučavati čimpanze o kojima se tada još uvijek premalo znalo. Jane se činila pravom osobom za navedeni posao te je 1960. istraživanje započelo. Zahvaljujući svojoj strpljivosti i upornosti Jane je došla do saznanja koja su uvelike promijenila dotadašnja poimanja o čimpanzama, poput onih koja pokazuju kako te životinje koriste alate da bi pronašle hranu, te da se osim biljaka hrane i mesom. National Geographic je ubrzo počeo sponzorirati Janein rad, no da bi je svijet shvatio kao ozbiljnu znanstvenicu, Jane je trebala doktorirati. Stoga je 1962. upisala doktorski studij na Sveučilištu Cambridge (bila je jedan od rijetkih studenata bez  fakultetske diplome jer si do tada nije mogla priuštiti pohađanje fakulteta), a 1966. je i doktorirala na etologiji – znanosti o ponašanju životinja.

Godine 1965. Jane je u Tanzaniji osnovala Gombe Stream centar za istraživanje koji je s vremenom postao mjesto gdje studenti još dandanas mogu istraživati divlje čimpanze. Zahvaljujući Jane i njezinom istraživačkom timu danas se zna kako su ove životinje sposobne iskazati veliku okrutnost i agresiju, ali isto tako i suradnju, privrženost, sreću te nesebično pomoći jedna drugoj. Jednom riječju, sličnije su nam negoli smo to uopće prije mogli zamisliti.

Sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća Jane je u povodu objavljivanja svoje knjige Čimpanze Gombe: Uzorci ponašanja (engl. Chimpanzees of Gombe: Patterns of Behavior) prisustvovala mnoštvu znanstvenih skupova. Uskoro je postala svjesna da diljem Afrike šumska područja nestaju zbog ljudskog faktora pa čimpanze i mnoge druge divlje životinje postaju sve ugroženije. Da bi ih spasila, 1977. osniva Institut Jane Goodall koji do danas provodi programe za pomoć siromašnima Afrike te promiče važnost očuvanja šuma i divljih životinja. Jedan je od programa posvećen djeci i mladima, koje se uči prepoznati probleme u njihovim zajednicama i u svijetu, te kako ih potom rješavati i tako učiniti svijet boljim mjestom za življenje.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA