James Watson i Francis Crick

James Watson
Chicago (SAD), 6.4.1928. – danas

Francis Crick
Weston Favellm (Engleska), 8. 6. 1916. – San Diego (SAD), 28.7.2004.

Watson i Crick sreću se prvi puta na Cambridgeu 1951. godine i ubrzo odlučuju zajedno pokušati odgonetnuti „tajnu života˝ – kemijsku strukturu spoja koji dijele sva živa bića. Unatoč prvotnim neuspjesima i zabrani ravnatelja laboratorija da nastave sa svojim projektom,  ustrajali su i početkom 1953. došli do revolucionarnog otkrića.

Priča o uspjehu ovog dvojca svjedoči o nadilaženju granica, neopterećenosti tuđim mišljenjem i nadasve o upornosti. Dok je mlađi predstavnik tog tandema, Amerikanac Watson, stekao doktorat sa samo 22 godine, Britanac Crick s 35 godina još uvijek nije doktorirao.

Iako su se bavili različitim područjima i imali drukčiji pristup određenim problematikama, dijelili su zajedničku strast prema DNA – deoksiribonukleinskoj kiselini i želju da otkriju njezinu „tajnu˝. U istraživanju im se priključuju znanstvenica Rosalind Franklin iz Londona, koja je dobivala do tada najbolje slike DNA koristeći metodu difrakcije rendgenskih zraka te Maurice Wilkins koji je radio s njom na projektu.

Zapravo, bez Rosalind ovoga velikog otkrića ne bi ni bilo jer je sa svojim istraživanjima i sama veoma približila otkriću kemijske strukture DNA, pretpostavivši da je to neka vrsta dvostruke zavojnice.

Zadnji dio slagalice složio je Watson koji je shvatio načelo komplementarnosti po kojima se spajaju baze u dvostrukoj zavojnici. Rezultate svojeg istraživanja objavili su u čuvenome znanstvenom časopisu Nature, a za svoje otkriće su 1962. zajedno s kristalografom Mauriceom Wilkinsom dobili Nobelovu nagradu za medicinu. Rosalind Franklin nažalost to nije doživjela jer je u 37. godini preminula od raka jajnika. Budući da se Nobelova nagrada ne dodjeljuje posthumno, ostala je samo zabilježena kao znanstvenica koja se ozbiljno približila rješenju tajne života.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA