Gerald Durrell

Jamshedpur (Indija), 07.1.1925. – Jersey (UK), 30.1.1995.

Jedna anegdota kaže da je prva riječ koju je Gerald Durrell u životu izgovorio bila „zoo“, jer je od malena pokazivao zanimanje i ljubav prema životinjskom svijetu. Nakon dolaska u Englesku i rada u zoovrtu Wipsnade, stječe nemalo nasljedstvo koje koristi za putovanja i zoološka proučavanja. Tijekom svojih putovanja po svijetu uviđa kako se brojnost divljih životinjskih vrsta smanjuje i odlučuje osnovati vlastiti, drukčiji zoovrt.

Durrell je među prvima shvatio da bi zoološki vrtovi trebali biti utočište i mjesta za razmnožavanje ugroženih životinjskih vrsta. Želja mu se ispunila kad je na Kanalskom otoku Jersey pronašao mjesto za svoj zoološki vrt i ondje 1963. osnovao Jersey zakladu za očuvanje divljih vrsta čija je glavna zadaća  spašavanje životinjskih vrsta od izumiranja te vraćanje divljih životinja, uzgojenih u zoološkom vrtu, u divljinu. Osim što je Zaklada primila mnoga priznanja za držanje, zdravlje, ponašanje i razmnožavanje životinja, pomogla je i u zaštiti mnogih ugroženih vrsta poput gorila i vjetruše s otoka Mauritiusa. Zaklada danas nosi ime svog osnivača i uživa svjetsko priznanje i ugled jer kroz svoja tri ključna  segmenta (park, akademiju i terenski rad) i dalje pridonosi zaštiti bioraznolikosti.

Durrell je bio ispred svoga vremena kad je sredinom 20. stoljeća postavio temeljna načela o ulogama zooloških vrtova. Po njemu, oni bi prvenstveno trebali imati ulogu utočišta za kritično ugrožene vrste da bi se omogućilo njihovo preživljavanje. Također bi trebali biti mjesta edukacije ljudi o divljim životinjama i prirodi. Durrell je u svojemu zoološkom vrtu primijenio i posebna pravila o držanju životinja, koja se odnose na udobnost i veličinu nastambi za držanje životinja, kao i to da se ispune i druge potrebe poput onih za društvom, posebnom prehranom i održavanjem zdravog i zanimljivog okoliša.

Da bi skrenuo pozornost javnosti na probleme ugroženih vrsta i prikupio novac za svoju Zakladu, Durrell je snimao većinu svojih putovanja na kojima je pronalazio različite ugrožene životinje za svoj zoološki vrt.  Napisao je i brojne knjige o svojem radu.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA