Franjo pl. Koščec

Paukovac, 8.2.1882. – Varaždin, 30.6.1968.

Iako je rođen u Paukovcu kraj Sv. Ivana Zeline, čitav svoj radni vijek proveo je u Varaždinu, gdje je ostavio dubok trag na svim područjima kojima se bavio. Diplomirao je 1908. prirodne nauke na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratko je vrijeme radio na gimnaziji u Zagrebu, a od 1909. do 1946. djeluje kao profesor na Velikoj gimnaziji u Varaždinu gdje je i umirovljen.

Tijekom desetljeća prikuplja entomološku građu i sustavno je proučava pa 1954. godine u palači Herzer uređuje prvi stalni postav. Želeći što bolje pokazati ulogu pojedinih skupina kukaca u prirodi, izradio je dodatni veći postav koji prikazuje biologiju pojedinih vrsta, razvojne cikluse, te niz podzemnih gnjezdišta i drugih nastambi, bušotina i grizotina te sveprisutne skupine životinja.

Entomološka zbirka Franje Koščeca jedna je od najvrednijih entomoloških zbirki u Hrvatskoj, a zastupljena entomološka građa broji oko 50.000 primjeraka. Veliki dio svojeg opusa donirao je gradu Varaždinu.

Zahvaljujući bogatim i  znanstveno upotrebljivim zbirkama, njegov rad svjedoči o prirodnim obilježjima i promjenama okoliša te je nezaobilazan izvor podataka za stvaranje registra faune Hrvatske.

Ljubav prema biologiji i entomologiji prenio je i na svoju kćer Ružicu Koščec, također, profesorica biologije, koja nastavlja njegov rad od 1962. do 1980. godine.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA