BIJELA RODA

 

Naziv projekta: SOS STORK Hrvatska

Partneri: SOS Storch – Storchenzug im Wandel, Park prirode Lonjsko polje

Godina početka projekta: 2015.

Status: Aktivan

Vrsta: bijela roda (Ciconia ciconia)

Status vrste prema crvenoj listi IUCN-a: Najmanje zabrinjavajuća (LC)

Status vrste u Hrvatskoj, prema crvenoj knjizi: Najmanje zabrinjavajuća (LC)

 

O PROJEKTU

 

Bijele rode jedne su od najpoznatijih ptica selica u Hrvatskoj. Svojim velikim bijelim krilima koja mogu biti raspona i do metar i pol duljine, plijene svačiju pozornost. Može ih se vidjeti kako se gnijezde na krovovima kuća, na vrhu telefonskih i rasvjetnih stupova, na dimnjacima i zidovima napuštenih kuća, čak i na umjetnim površinama i platformama koje čovjek napravi prvenstveno da omogući rodama lakše gniježđenje. Iako mogu živjeti na različitim staništima, od Afričkih savana i stepa, preko europskih livada i šikara, oranica i gospodarskih površina koja čovjek redovito obrađuje do močvarnih i poplavnih područja, rode se često zadržavaju i u urbaniziranim sredinama gdje lako mogu naći povoljno i sigurno mjesto za gniježđenje. Katkad su takva urbanizirana područja i izvor hrane.

2000. godine švicarski NVO za zaštitu roda „Stork Switzerland“  pokrenula je projekt praćenja roda satelitskom telemetrijom pod nazivom „SOS Stork“ s ciljem utvrđivanja i smanjenja prijetnji sigurnosti roda na zapadnom selidbenom putu. Dobiveni podaci (s 45 označenih jedinki) ukazali su na to da se ponašanje roda u zapadnoj Europi promijenilo - veći dio roda provodi barem prve svoje zime na otvorenim odlagalištima otpada u pokrajini Andaluziji, Španjolska, pa odlagališta otpada imaju veliki utjecaj na selidbu roda na zapadnom selidbenom putu. Budući da prema zakonskim odredbama iz 1999. godine količina organskog otpada na takvim odlagalištima do 2016. godine mora biti smanjena na 3%, hrana ovoga tipa rodama neće više biti dostupna u sadašnjim količinama.

Obilježavanjem i praćenjem roda iz Lonjskog polja želi se utvrditi trasa putovanja odnosno selidba istočnog selidbenog puta kojima rode sa naših prostora putuju na jug. Želi se provjeriti postoje li i na tom putu mjesta na kojima se rode češće i dulje zaustavljaju, jesu li to urbanizirani prostori, livade ili močvare te kako daleko na jug Afrike dolaze naše rode. Osim toga, mogu se utvrditi i glavne opasnosti s kojima se rode na svom putovanju susreću, poput visokih električnih vodova i otvorenih vodotornjeva. Na rode se pričvrste mali odašiljači koji u intervalima od 20 minuta šalju podatke o trenutnoj lokaciji. Za slanje podataka se koristi mreža mobilne tehnologije preko koje podaci stižu u centar te se računalno obrađuju.

Suradnja između Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba i NVO Stork Switzerland aktivno je započela 2015. godine kad smo u PP Lonjsko polje satelitskim odašiljačem označili jednu mladu jedinku u gnijezdu u selu Čigoč (Maksi) te jednu jednogodišnju jedinku rehabilitiranu u udruzi AWAP (Lonja). Suradnja se nastavila 2016. godine kad smo označili dvije odrasle jedinke (Leta i Tesla). 2017. godine označili smo još tri jedinke: dvije odrasle u selu Čigoč: Pomona i Tesla II i jednu mladu u selu Osekovo: Nikola.

 

Maksi i Lonja

Lonja (lipanj 2015 – srpanj 2016) je jedina selila manje uobičajenom rutom preko Jadrana iz Grčke u Libiju, uginuće u prvoj godini na zimovanju u Čadu.

Ruta kojom je Lonja putovala: http://storch-schweiz.danielbischof.de/map/1195503

 

Maksi (lipanj 2015 – listopad 2016) selio je standardnom rutom, prvo godinu prezimio je u Tanzaniji, uginuće u drugoj godini na jesenskoj selidbi u Čadu.

Ruta kojom je Maksi putovao: http://storch-schweiz.danielbischof.de/map/1195504

 

 

Putopis Maksija i Lonje na Facebook stranici Zoo vrta:

https://www.facebook.com/pg/zoozagreb/photos/?tab=album&album_id=10153605371727335

https://www.facebook.com/pg/zoozagreb/photos/?tab=album&album_id=10153603462857335

 

Leta i Tesla

Sponzori odašiljača: Euronatur (https://www.euronatur.org/)

U 2016. godini označili smo nove dvije rode, Letu i Teslu. Kako je izgledalo njihovo putovanje, mogli ste pratiti i na našoj facebook stranici  gdje smo nastojali pokazati što sve susreću naše rode na putu i koja mjesta su sve posjetile. Putovanje prema jugu prolazilo je bez poteškoća, osim što se rodama nekad znao izgubiti signal, ali bi se uskoro opet pojavile. No, ove godine dogodilo se najgore. Naša roda Tesla nastradala je u preletu iznad Libanona na svom povratku u Hrvatsku. Iz ove tragične situacije proizašla je peticija kako bi se zaštitile rode koje prelijeću Libanon što je i urodilo plodom. Leta je uspješno preletjela i stigla u Hrvatsku od kud je već krenula na svoje novo putovanje prema jugu.

Tesla (lipanj 2016 – travanj 2017) selio standardnom rutom, zimovao u Čadu i Sudanu, stradao od krivolovca u Libanonu.

Ruta kojoj je putovao Tesla: http://storch-schweiz.danielbischof.de/map/1195521

Leta (lipanj 2016.) – prvu sezonu selila je klasičnom rutom i zimovala u Zimbabveu, i ovu, drugu, sezonu započela je klasičnom rutom.

Ruta kojom putuje Leta: http://storch-schweiz.danielbischof.de/map/1195522

 

Putopis Tesle i Lete na Facebook stranici Zoo vrta:

https://www.facebook.com/pg/zoozagreb/photos/?tab=album&album_id=10153844238477335

https://www.facebook.com/pg/zoozagreb/photos/?tab=album&album_id=10154176487492335

https://www.facebook.com/pg/zoozagreb/photos/?tab=album&album_id=10154208179527335

https://www.facebook.com/pg/zoozagreb/photos/?tab=album&album_id=10154285204382335

 

Tesla II, Pomona i Nikola

Sponzori odašiljača: Marie-José i René Wiedmer (http://www.latitude.ch /)

Ove godine smo u lipnju označili tri nove rode: Tesla II, Pomona i Nikola. Uz nadu da će nam se sve četiri označene rode sretno vratiti, nastavljamo dalje s projektom praćenja.

 

 

Pomona (lipanj 2017) – seli klasičnom rutom, selidba brza, pravocrtna.

Ruta kojom putuje Pomona: http://storch-schweiz.danielbischof.de/map/1195526

 

Tesla II (lipanj 2017) – iz Lonjskog polja uputio se prvo na Jakuševac, tamo proveo oko 2 tjedna i potom se uputio na istok.

Ruta kojom putuje Tesla II: http://storch-schweiz.danielbischof.de/map/1195527

 

Nikola (lipanj 2017) – i on izgleda cijeni smetlišta – sredinu kolovoza proveo je na smetlištu u Vinci/Beogradu, a u nastavku selidbe posjetio je smetlište uz Osmanya/Iskendrum u JI Turskoj.

Ruta kojom putuje Nikola: http://storch-schweiz.danielbischof.de/map/1195528

 

Putopis Tesle II, Pomone i Nikole na Facebook stranici Zoo vrta:

https://www.facebook.com/pg/zoozagreb/photos/?tab=album&album_id=10154874570717335

 

 

Zoo Zagreb, 8. rujan 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA