Edukacija

Kao jedna od primarnih djelatnosti zooloških vrtova, edukacija ima sljedeće ciljeve:

  • obrazovanje o osnovnim znanjima o biologiji i ekologiji biljnog i životinjskog svijeta te njihovih staništa,
  • obrazovanje zainteresiranih da stječu osnovna znanja o prirodnim vrijednostima radi njihova trajnog očuvanja,
  • obrazovanje o držanju kućnih ljubimaca da bi se osigurali svi standardi dobrobiti životinja,
  • poticaj održivog korištenja prirodnih dobara bez oštećivanja dijelova prirode, uza što manje narušavanje njezinih bitnih sastavnica,
  • podizanje svijesti o potrebi sprječavanja štetnih zahvata ljudi u prirodi i njihovog štetnog utjecaja na prirodnu ravnotežu kao posljedicu tehnološkog razvoja,
  • informiranje o novim stručnim i znanstvenim otkrićima o biljnom i životinjskom svijetu te prirodnim vrijednostima,
  • pravodobno informiranje i primjena novih saznanja o održivom razvoju i obnovljivim izvorima energije,
  • stvaranje pozitivnih stavova prema životinjama i prirodi,
  • uključivanje svih dobnih skupina u proces obrazovanja.


Zagrebački Zoološki vrt kao članica Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija (EAZA), Svjetskog udruženja zooloških vrtova i akvarija (WAZA) te Međunarodnog udruženja edukatora (IZE) dijeli zajedničku strategiju kojoj je cilj da edukacijom sudjeluje u odgoju i obrazovanju  javnosti da bi korisnici edukacije svojim obrazovanjem, stručnošću, talentima, vještinama i znanjem pridonijeli općem očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti, znanstvenim istraživanjima i napretku i razvoju društva.

Međunarodne institucije su prepoznale kvalitetu edukacije te je zagrebački Zoološki vrt čak dva puta dobio prestižnu nagradu za podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja životinjskih vrsta, odnosno za sveobuhvatnost i raznovrsnost aktivnosti koje je provodio u povodu EAZA-inih  kampanja i to 2009. za EAZA Godinu europskih zvijeri (EAZA Carnivore campaign) i 2011. za EAZA Godinu čovjekolikih majmuna (EAZA Ape campaign).

Posebnost, a i prednost,  edukacije u zoološkim vrtovima je blizina živih životinja i kontakt s njima. Blizina živim životinjama, a posebice taktilni osjećaji, pobuđuju zanimanje posjetitelja i potiču ga na to da se aktivno uključi u njihovu zaštitu pri čemu životinjske vrste u zoološkim vrtovima imaju ulogu ambasadora za svoje ugrožene srodnike u prirodi.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA