Zlatni aguti

ZLATNA TROPSKA BEBA

Obitelj zlatnog agutija postala je bogatija za jednog člana. Mladunče je okoćeno 1. studenoga u Tropskoj kući Zoološkog vrta grada Zagreba, a u upoznavanje svijeta lagano kreće pod budnim okom majke. Najčešće joj se vrti oko nogu, bilo gladno ili ne. Uz njezino se toplo zlatno krzno osjeća sigurno i voljeno.

Njegovi roditelji u ljubavi mogu biti uzor i sisavcima koji se smatraju najpametnijima na Zemlji. Kad pronađu partnera, agutiji ostaju zajedno do kraja života. Mužjak pritom štiti ženku i mladunce od drugih mužjaka te grabežljivaca. Kako bi se obranili od neprijatelja, agutiji mogu jako visoko skočiti.

Kada se uplaše, imaju poseban znak kojim upozoravaju članove obitelji - lupanje stražnjim nogama u pod. To je znak svima da se trebaju sakriti. Mladunci su najugroženiji jer često ne vide znak. Tada se ukipe od straha i postaju lak plijen. Kako bi izbjegli taj scenarij, mladunci u prirodi trebaju naučiti na igra skrivača za njih nije izbor nego obaveza.

Zlatni agutiji naseljavaju tropske kišne šume, a ponegdje i poljoprivredne površine Južne Amerike. Smatraju se životinjama sumraka jer se najsigurnije osjećaju upravo u sumrak i zoru. Tada pripreme hranu kako se ne bi izlagali grabežljivcima koji su aktivni tijekom noći i dana.

U spremanju hrane su slični većini glodavaca. Sjemenke koje ne pojedu odmah, toliko dobro sakriju od drugih i zakopaju da im i sami zaborave mjesto.

Više informacija o zlatnom agutiju saznajte klikom na poveznicu: https://zoo.hr/zivotinja/zlatni-aguti-dasyprocta-leporina     

Zoo Zagreb, 20. studeni 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA