BELI - CRES

Veličanstven let sedam oporavljenih supova

Novu priliku za život u prirodi dobili su Merag, Elektra, Kupala, Kargadur, Tramuntana, Kvarner i Perun.

Riječ je o drugom puštanju bjeloglavih supova u prirodu ove godine. Početkom svibnja pušteno ih je šest, klik na: VIJEST.  

„Potvrda je ovo da Oporavilište radi odličan posao i da je lokalno stanovništvo svjesno vrijednosti svake jedinke. Bjeloglavi supovijedna su od četiri vrste strvinara koje žive u Europi, te jedina preostala u Hrvatskoj. Najugroženiji su tijekom prve godine života kada se kreću osamostaljivati što uključuje i prve letove iz gnijezda. Supovi stradavaju najčešće pri padu u more iznad kojeg su gnijezda smještena. Za preživljavanje je nužno brzo ih izvući iz mora“, kazala je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda koja upravlja Centrom za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove Beli.

Baš kao i proljetos, i ovaj su put na supove prije puštanja u prirodu stavljeni GPS odašiljači. Time će se pratiti njihovo kretanje te će se moći procijeniti koliko su se dobro snašli u prirodi. Naime, supovi koji se iznad Kvarnera sada mogu vidjeti u veličanstvenom letu, u jednom danu mogu preletjeti i nekoliko stotina kilometara. Na toliki let kreću u potrazi za hranom.

Kretanje supova građani će moći pratiti putem mrežne i Facebook stranice Centra Beli.

U oporavku bjeloglavih supova Javna ustanova Priroda surađuje s Ustanovom Zoološki vrt grada Zagreba te Udrugom BIOM. U puštanju tih strogo zaštićenih ptica na slobodu sudjelovao je i potpredsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Đanino Sučić.

Trenutno se u Oporavilištu nalazi šest supova koji će biti pušteni u prirodu čim dovoljno ojačaju.

 

Zoo, 18. rujan 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA