GRANTOVA NIZINSKA ZEBRA

NA SVIJET STIGLA BEBA ZEBRA!

Zebra Sabina je postala mama! U nedjelju, na Svjetski dan planeta Zemlje, na svijet je stiglo zdravo mladunče zebre koje je već nakon petnaest minuta uspješno stalo na svoje noge!

U međuvremenu je napravilo i prve korake, a nestabilan hod iz sata u sat postaje sve sigurniji. Za sada u stopu prati majku što zbog sisanja mlijeka, a što zbog sigurnosti. Naime, prvih dana mlado je uz majku daleko od drugih zebri kako bi ju naučilo prepoznavati vidom, njuhom i sluhom. Iako tata Gustav štiti krdo, mama je prvi red zaštite.

Simpatičan mališan, podrijetlom iz Afrike, još nema prepoznatljiv crno-bijeli uzorak. Naime, na bijelom se krznu sada ističu smeđe pruge.

„Najmlađi član zagrebačke obitelji zebra u trenu je postao ljubimac djelatnika i posjetitelja Zoološkog vrta. Ne znamo još kojeg je spola. Pretpostavlja se da je ženka, no sa sigurnošću ćemo to utvrditi tek kada se počne odvajati od majke. U ovom razdoblju naš je posao poštivati prirodu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Prošle godine, povodom Međunarodnog dana timaritelja i Svjetskog dana životinja, naše je timaritelje iznenadila ekipa Dubioze Kolektiv koji su koncertom iznenađenja i posvojenjem zebre Sabine osvojili brojne simpatije posjetitelja.

Gravidnost grantove nizinske zebre traje nešto više od godinu dana, a mladunče zebre pri okotu ima tridesetak kilograma. Ženka okoti najčešće jedno mlado svake dvije godine.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba prošlo je mladunče zebre na svijet došlo 2015. godine. Tata Gustav ponosan je na svoje potomstvo, a njegovu obitelj ponosni su i djelatnici Vrta. Naime, prije mladunčeta iz 2015. godine u Maksimiru nije bilo mladunaca zebre više od deset godina.

Pred novim mališanom za nekoliko je dana novi izazov. Uskoro će početi pasti travu! :) Odrasla jedinka može doseći težinu od tristo kilograma te duljinu tijela od 246 centimetara. U prirodi zebre žive dvadesetak, a u zoološkim vrtovima gdje su zaštićene od grabežljivaca poput lavova i hijena, čak četrdesetak godina.

Zoo, 24. travanj 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 18:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 17:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA