DAN EDUKATORA 2018.

MEĐUNARODNI DAN EDUKATORA ZOOLOŠKIH VRTOVA I AKVARIJA

Zoološki vrtovi dodaju još jedan važan datum u svoj kalendar. Prvi puta zoo edukatori imaju svoj dan. 8 studeni od ove godine postaje Međunarodni dan edukatora zooloških vrtova i akvarija.

Već dugi niz godina zoološki vrtovi daju veliki doprinos širenju znanja o životinjama, prirodi, njenoj zaštiti, promicanju održivog razvoja i brojnim drugim važnim temama, a jedni od najvažnijih nositelja ovih procesa od ove godine s punim pravom slave svoju predanost ovome poslu i to na međunarodnoj razini.
Zoološki vrt je odličan poligon za razvijanje pozitivnih emocija prema životinjama, širenje novih znanja iz područja biologije i srodnih znanosti te poticanje aktivnog uključivanja pojedinaca i šire javnosti u donošenje odluka koji kvalitetno podržavaju odgovoran stav prema zaštiti i očuvanju prirode i okoliša.

Najbolji način za učenje i prenošenje željenih poruka, kako za male, tako i za velike, je kroz igru i zabavu. Vođeni takvom mišlju Zoološki vrt tijekom godine, uz brojne obrazovne programe, organizira preko 30 različitih edukativnih programa. Neki od njih su događanja, koji su jednodnevni i dvodnevni programi organizirani najčešće vikendom, a namijenjeni su svim posjetiteljima Zoološkog vrta i upotpunjuju njegov obilazak.

Što reći o našim zagrebačkim zoo edukatorima?

Samo u prvoj polovici ove godine, naši su se edukatori družili sa više od 11 000 korisnika obrazovnih programa, više od 4 000 korisnika sezonskih programa, nekoliko stotina korisnika programa formalne edukacije. Osmislili su i postavili 75 edukativnih postava, organizirali 26 događanja, edukativnih kutaka, radionica i stručnih radionica. Svoj su rad prezentirali i na godišnjem kongresu Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. Ne smijemo zaboraviti da ih je ista organizacija dosada već dva puta nagradila za najveći doprinos podizanja razine svijesti tijekom kampanja za zaštitu čovjekolikih majmuna i europskih zvijeri.

Mi koji imamo tu privilegiju svakodnevno ih gledati na djelu, izražavamo divljenje njihovoj predanosti ovome poslu.
Kreativni su, snalažljivi, vješti s riječima, izvlače primjere iz rukava, znaju pronaći izvor informacija u rekordnom roku (ako slučajno smislite pitanje na koje nemaju spreman odgovor), strpljivi su, odlično upravljaju vođenjem grupa školaraca, vrtićaraca i svih drugih skupina željnih znanja… Vješti su pred kamerama, po potrebi su i glumci i suci, promicatelji prijateljstava, zdravlja, uočavanja prirodnih ljepota... Njihova izdržljivost je nevjerojatna: vrijeme koje mogu provesti prenoseći znanje obara sve rekorde izdržljivosti dok se vi kao slušatelj pritom nimalo nećete umoriti.

Vođeni su ljubavlju prema životinjama, prirodi, nošeni vizijom da će njihovo prenošenje znanja o potrebi očuvanja prirode doprinijeti da svaki pojedinac aktivno utječe na zaštitu prirode i okoliša.

Doista, više je to od posla. To je poslanje.

 „Važno nam je da naši posjetitelji od malih nogu uvide važnost i ljepotu životinjskog svijeta i prirode općenito. Upravo ćemo zato i dalje revno educirati posjetitelje i, nadamo se, utjecati na pozitivne promjene u razmišljanju i ponašanju naših građana po pitanju zaštite prirode i okoliša.“  Ana Milković Opašić, mag. oecol. et prot. nat. Edukatorica

 

 

Zoo, 8. studeni 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA