MOVEMBER 2017.

MAKSIMIRSKI BRKONJE I BRADONJE

U Zoološki vrt grada Zagreba stigao je Movember!

Naziv je to globalne javnozdravstvene akcije kojom se tijekom studenoga muškarce potiče da puste brkove i bradu s ciljem osvješćivanja javnosti o tzv. muškim bolestima, u prvom redu raku prostate.

Kako bi ljubitelji životinja postali svjesni važnosti preventivnih pregleda prostate, djelatnici Vrta odlučili su puštati brkove i bradu te istaknuti one životinje koje ih već ponosno nose.

Brkovi kod životinja (lat. vibrissae) predstavljaju specijalizirana osjetilna tjelešca. To su deblje čvrste dlake, a najduže i najraskošnije nalaze se kod nekih životinja na bradi i gornjoj usni. Ponosni vlasnici najdužih brkova u Zoološkom vrtu grada Zagreba su morski lavovi, a najgušće brkove imaju azijske patuljaste vidre kojima su te osjetilne dlake iznimno važne pri kretanju pod vodom kada im je vid oslabljen.

Najgušću bradu ima dvogrba deva, a euroazijski ris pravi je mačak kad je uređivanje brade i brkova u pitanju. Revno ih njeguje, a voli lickati i ostatak krzna. Brkovi mačkama služe i kao detektori zračnih strujanja, pa im pomažu čak i u potpunom mraku uloviti plijen.

Najbrkatija i najbradatija obitelj u Maksimiru je ona čupavouhih lemura. U osvajanju te prestižne titule glavna su im konkurencija kapibare čiji se mladunci rađaju s brkovima i bradom.

Brkove i bradu s ponosnom nose i neke ženke, a najšarmantnija među njima je, slažu se djelatnici Zoološkog vrta, ali i većina najmlađih posjetitelja, patuljasta koza.

 

Zoo Zagreb, 2. studeni 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA