LJUBAV U ZOO VRTU 2017.

LJUBAVNA TURA U ZOO VRTU

Povodom Valentinova, Zoološki vrt grada Zagreba pripremio je za sve zainteresirane posjetitelje još jednu „Ljubavnu turu“ Zoo vrtom. Svi posjetitelji moći će naučiti kako se životinje u prirodnom svijetu međusobno zavode te koje su im ljubavne navike urođene.

Od subote 11. veljače pa sve do utorka 14. veljače u 11.00 i 14.00 sati svi zainteresirani posjetitelji moći će sudjelovati na vođenom obilasku Zoo vrta uz naše iskusne edukatore. Što ćete biti u prilici saznati i kako se uključiti u ovaj ljubavni program, pročitajte u nastavku.

 

 

DETALJI O PROGRAMU

NAZIV: Ljubavna tura

TEMA: Zanimljivosti i način udvaranja u svijetu životinja

DATUM: 11. do 14. veljače 2017.

TRAJANJE VOĐENIH OBILAZAKA: do 60 min

VRIJEME VOĐENIH OBILAZAKA:

• 11.00 sati

• 14.00 sati

MJESTO NALASKA S EDUKATOROM: Zebrin trg

PRIJAVA NA PROGRAM: potrebno je preuzeti kupon za željeni termin na blagajni Zoo vrta prilikom ulaska u Vrt

Ove je godine i zaljubljeni par najvećih pripadnika skupine štakora dobio mladunca. Spol malog oblačastog štakora se još ne zna, a zbog toga što su ove životinje po prirodi vrlo plahe njihovo je razmnožavanje proučavano samo u zoološkim vrtovima.

A kada je u pitanju ljubavni zov nisu ni otrovne žabice baš nevine. Mužjaci pjevaju posebnu „pjesmu“ kojom dozivaju ženke. Ukoliko se osim ženki pojavi i neki drugi mužjak, oni će međusobno odmjeravati snage „sklekovima“ i na taj način odrediti tko je dominatan mužjak. Podčinjeni će priznati poraz spuštajući glavu do tla.

 

 

Dok se neki bore kako bi pokazali svoju ljubav ženkama, mužjak crnokljunog tukana ženku obasipa poklonima. Kada pronađe hranu ili nešto što smatra da je dostojno njegove partnerice, doleti do ženke i kljunom joj preda poklon. Ženka ponekad poklon odmah uzme, a ponekad ga vrati mužjaku kako bi joj ga on opet mogao pokloniti. U slučaju da ženka potpuno ignorira svog partnera i odleti na drugu granu, on će je slijediti i zvonkim glasanjem „nagovarati“ da ipak uzme dar.

 

Ljubavni život patuljastih kajmana ovisi o glasanju mužjaka. Naime, mužjak će u sezoni parenja pokazati karakteristično ponašanje. Svoj će rep postaviti gotovo vertikalno iznad vode, a glavu će „ponosno“ usmjeriti u zrak. Zvukovi koje tada proizvode podsjećaju na duboko režanje koje privlači ženke. 

Ako ste se možda već „zaljubili“ u neki od naših zaljubljenih životinjskih parova možete se uključiti i u program posvajanja te na godinu dana postati posvojitelj vašeg omiljenog para. 

Više o posvajanju saznajte ovdje.

Zoo, 7. veljača 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 20:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 18:30 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA