NAŠE AKTIVNOSTI

DALEKOZORI ZA MLADE ORNITOLOGE

Kako bi se podignula razina svijesti o potrebi zaštite ptica pjevica jugoistočne Azije, Zoološki vrt grada Zagreba uključio se u prikupljanje dalekozora za korisnike 63 eko-knjižnica diljem Indonezije, države koja cijelim svojim teritorijem pokriva ugroženo područje.

Eko-knjižnice vodi indonezijska nevladina organizacija Green-books.org, a pokreće poseban program promatranja ptica u njihovim staništima, a za to su im potrebni dalekozori. Djeca će kroz takav program naučiti cijeniti ptice na drugačiji način, učeći o njihovoj ulozi u ekosustavu i važnosti njihove zaštite. Kada odrastu, ta djeca će uz poštovanje vlastite kulture i tradicije voditi računa i o ugroženim vrstama ptica te aktivno sudjelovati u njihovoj zaštiti.

Zoo vrt će prikupljene dalekozore proslijediti Zoo vrtu u češkom Liberecu, a njegovi djelatnici  koji aktivno pomažu rad eko-knjižnica dostavit će ih organizacije Green-books.org. Nakon toga dalekozori će biti proslijeđeni u knjižnice kojima nedostaju dalekozori za provođenje programa. 

 

NATJEČAJ Hodnik tišine

Nagradni natječaj Hodnik tišine zajedno su pokrenuli Zoološki vrt grada Zagreba i časopis Moj planet.

Cilj nagradnog natječaja je predstaviti problematiku ptica pjevica daleke Azije, kako bi se što više korisnika škola upoznalo s problemima s kojima se susreću spomenuta pernata bića i nastavno tome potaknulo ih na razmišljanje o aktivnom i dugoročnom uključivanju u aktivnosti zaštite prirode.

TKO MOŽE SUDJELOVATI?

Svaka škola koja sudjeluje treba okupiti radni tim od najviše 32 člana. Članovi tima mogu biti učenici, učitelji, nastavno i nenastavno osoblje, koji će zajedničkim snagama svoja znanja, kreativnost i vještine pretočiti u edukativni projekt.

 

ŠTO JE HODNIK TIŠINE?

Hodnik tišine zamišljen je kao prostor unutar škole koji će postati glas protiv tišine u azijskim šumama. Nije bitna veličina i duljina prostora, bitno je da se kroz projekt sudionici izraze putem najmanje tri vrste aktivnosti – kao što su na primjer likovna, glazbena ili tehnička. Ukoliko se u kreativnom zanosu doda i koja dodatna aktivnost – to je i više nego dobrodošlo! Hoće li prostor  biti oslikanih zidova, oblijepljen plakatima i fotografijama, hoće li se njime oriti ptičji pjev u izvedbi korisnika škole ili vladati potpuna tišina, biti šumovit kao indonezijske šume bez prisutnosti čovjeka ili na pojedinim mjestima već iskrčen kao danas, hoće li biti prikazan kroz različito vrijeme, biti iskorišten samo jedan ili više prostora vaše škole – izbor je slobodan. Iznenadite nas!

 

ŠTO SE OCJENJUJE?

Pobjednici nagradnog natječaja bit će timovi koji na stručni žiri Zoološkog vrta i časopisa Moj planet ostave dojam u tri kategorije:   

1. kategorija: Sveobuhvatni pristup zadatku (kreativnost, inovativnost i uključenost)

2. kategorija: Najkreativniji pristup u izražavanju

3. kategorija: Posvećenost uključivanju što većeg broja različitih korisnika u aktivnosti natječaja

 

KOJE SU NAGRADE?

Za 1. kategoriju:

Pobjednički Hodnik tišine postat će edukativni postav Zoološkog vrta grada Zagreba, a predstavit će ga pobjednički tim na jednom od događanja Zoo vrta. Domaćini Zoološkog vrta tim će ugostiti kao počasne goste i razveseliti iznenađenjima iz životinjskog svijeta.

Za 2. kategoriju:

Poklon paket iznenađenja Zoološkog vrta

Za 3. kategoriju :

Status važnog i posebnog posvojitelja (VIP) balijskog čvorka, azijske pjevice koja se vidjeti u Zoološkom vrtu grada Zagreba 

 

KAKO SE PRIJAVITI ZA SUDJELOVANJE?

Timove koji će sudjelovati u nagradnom natječaju je potrebno prijaviti do 30. ožujka 2018., elektroničkim putem na ivana.kovarik@zoo.hr.

U prijavi je potrebno navesti: ime i prezime koordinatora tima, informaciju o kontaktu koordinatora tima, broj i sastav članova tima (npr.: 10 učenika, 2 nastavnika, školski pedagog itd.).

 

Sve materijale vezane uz nagradni natječaj – fotografije prostora, video uradci, prezentacije i drugi materijali koji najbolje predstavljaju cjelokupan dojam Hodnika tišine,  potrebno je poslati do 30. travnja 2018. elektroničkim putem na ivana.kovarik@zoo.hr ili poslati poštom na adresu Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba, Maksimirski perivoj bb, 10 000 Zagreb, uz naznaku: Za nagradni natječaj Hodnik tišine.

 

Napomena :

Ukoliko materijali vezani uz nagradni natječaj budu slani putem pošte te pristignu nakon 30. travnja, nećemo biti u mogućnosti uzimati ih u obzir za dodjelu nagrada.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA