MOJ PRIRODNI VRT

Pojam divljih životinjskih i biljnih vrsta u vrtu često među ljudima izaziva otpor. Smatraju da će im vrt biti preplavljen nametnicima i štetočinama. Da, ako ne sakupe baš svaki otpali list i grančicu, njihov vrt će djelovati zapušteno. Ako ne unište baš svakog puža ili lisnu uš određenim  pužomorima ili insekticidima, njihov vrt će propasti. Takvim razmišljanjem od vrtova nastaju ''sterilni'' prostori u kojima nema mjesta za bioraznolikost. To je jedan od razloga što opstanak oprašivača predstavlja sve veći problem. Ipak, nije sve izgubljeno. Svatko od nas može pridonijeti rastu bioraznolikosti, povećavajući tako šansu za opstanak brojnih vrsta biljaka i životinja.

Ne brinite se, vaš vrt neće postati zapušten i izgubiti sjaj i šarolikost! Dovoljno je samo u postojeće uređenje uvrstiti neke sadržaje kako  bi vaš vrt posao prava mala oaza za stotine različitih vrsta koje su od presudne važnosti za očuvanje lokalne biološke raznolikosti.

 Prije, svega potrebno je promijeniti način razmišljanja i odbaciti ideju ‘sterilnih’ vrtova, kemijskih gnojiva, pesticida i sadnje invazivnih vrsta!  Ponekad će trebati strpljenja, no vaš trud će se sigurno isplatiti.

Na ovim stranicama možete naći upute koje autohtone vrste saditi u svom prirodnom vrtu te koja prirodna gnojiva koristiti kako bi omogućili život, rast, razmnožavanje i sklonište divljim životinjskim i biljnim vrstama. Posebno treba obratiti pažnju na biljke korisne oprašivačima, a njima posebno pogoduju stare i divlje sorte cvijeća jer sadržavaju mnogo više peluda i nektara od kultiviranih vrsta.  

 

KOJE BILJKE SADITI 

GNOJIDBA U PRIRODNOM VRTU

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA