INVAZIVNE VRSTE

Što su strane invazivne vrste?

Strana vrsta je vrsta koja prirodno ne obitava na određenom području, već je u njega dospjela namjernim ili nenamjernim unošenjem. Alohtona, nenativna, nezavičajna, egozotična, introducirana ili unesena vrsta su sve sinonimi za stranu vrstu.

Ukoliko njeno širenje negativno utječe na bioraznolikost, stanje ljudi ili čini ekonomsku štetu na nekom području, tada tu vrstu smatramo invazivnom.

 

Problem stranih invazivnih vrsta, u 20. stoljeću postao je jedna od glavnih prijetnji biološkoj raznolikosti. Direktna je posljedica eksplozivnog rasta trgovine i transporta, koji je uzrokovao slučajno i namjerno širenje mnogih vrsta izvan njihovog prirodnog područja rasprostranjenosti. Vrsta koja je kontrolirana ekološkom ravnotežom na svom prirodnom staništu, na unesenom području agresivno se razmnožava, oduzimajući prostor i resurse (vodu, nutrijente) drugim vrstama.

Egzotična biljka koju smo naručili putem interneta kako bi je posadili u svoj vrt, lako se može vrlo brzo rasprostraniti i izvan njega te počiniti znatnu štetu, promijeniti okoliš i narušiti stabilnost ekosustava. Invazivne biljne vrste, primjerice ambrozija, stvaraju velike probleme i ljudskom zdravlju - uzrokuju snažne alergijske reakcije.

Problem nije samo s biljnim vrstama, već i životinjskim kao što su recimo crvenouha kornjača, koja je držana kao kućni ljubimac i često puštana u jezera i bare. Tamo se nekontrolirano razmnožila i postala velika prijetnja vodenoj flori i fauni. 

 

INVAZIVNE BILJNE VRSTE

INVAZIVNE ŽIVOTINJSKE VRSTE

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA