NAJAVA DOGAĐANJA

VIKEND UZ PTICE SELICE

Svjetski dan ptica selica u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu i nedjelju, 13. i 14. svibnja, od 11 do 18 sati.

„Njihova budućnost je naša budućnost – Zdrav planet za ptice selice i ljude“– slogan je to pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan ptica selica. Tim se sloganom želi ukazati na činjenicu da ptice selice i ljudi dijele isti planet i njegove ograničene resurse. Edukativnim događajima diljem svijeta želi se podići svijest javnosti o važnosti održivog upravljanja prirodnim izvorima. Pritom se ističe kako je za budućnost ljudske vrste, među ostalim, neophodno i očuvanje ptica.

 

 

Seobe izlažu ptice mnogim opasnostima, a velik broj njih stvara čovjek. Uništavanje zimskih staništa te odmorišta koja ptice koriste pri seobi na jug, ugrožavaju njihove živote.

PROGRAM DOGAĐANJA

  • Poligon "Put na jug"
  • Kreativna radionica 
  • Edukativni kutak – "Čuvajmo rode"
  • Edukativni kutak – "NJihova budućnost je i naša budućnost"
  • Udruga Biom – promatranje ptica (nedjelja, 14.5.)
  • Zoo potraga - "Skriveni radiosignal"
  • Kutak o kampanji Zoo vrta "Vratimo divljinu"
  • Pernati laboratorij

 

Napomena: Za Zoo potragu je potrebno preuzeti kupon na Kreativnoj radionici. Vrijeme polaska je u 11.30, 12.30, 13.30, 15.00, 16.00 i 17.00 sati.

Za veći prikaz kliknite na sliku

 

Pri seobi ptice prelaze daleke udaljenosti i mnogobrojne granice. Zemlje kroz koje prolaze, imaju različite zakone i mjere za očuvanje prirode. Zato su izuzetno važni međudržavni sporazumi poput Konvencije o migratornim vrstama i Afričko-euroazijskog sporazuma o pticama močvaricama. Nedavno je nakon gašenja odašiljača rode Tesle iznad Libanona pokrenuta peticija: "Učinimo nebo iznad Libanona sigurnim za rode i ostale selice" koja traži strogo provođenje zakona za zabranu lova na ptice selice. Na ovogodišnjem događanju ćete peticiju i sami moći potpisati.

O svemu tome edukatori Zoološkog vrta Zagrepčane će podučavati u subotu i nedjelju.

Pod vodstvom članova Radiokluba Hrvatska Flora Fauna posjetitelji će uz pomoć radiosignala tražiti skrivene „životinje“. Naime, jedan je to od načina kojim se mogu pratiti ptice selice. Danas se to najčešće čini putem satelita. Kako to izgleda, Zoološki će vrt posjetiteljima pokazati na primjeru svojeg sudjelovanja u međunarodnom projektu SOS Stork. U sklopu njega su obilježene četiri rode koje iz Hrvatske putuju na jug.

 

 

Na posebnom poligonu djeca će učiti o opasnostima s kojima se ptice suočavaju pri svojim seobama, a u kreativnim radionicama izrađivat će ptice od papira.

Poseban edukativni kutak namijenjen je održivom korištenju prirodnih resursa. U njemu će doznati što voda znači pticama selicama i zašto su za mnoge ptice pogubni dalekovodi.

 

Zoo, 10. svibanj 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA