EGZOTIČNA ZIMA 2017.

SVJETSKI DAN MOČVARNIH STANIŠTA

Komarci, neugodan miris, vlaga i blato. Na žalost, ovo su pojmovi koji mnoge ljude asociraju na močvare. Međutim, ekološki gledano močvare su oaze biološke raznolikosti i jedno od najvažnijih i najugroženijih staništa svijeta! Stoga vas pozivamo da nam se pridružite na Egzotičnoj zimi uoči Svjetskog dana močvarnih staništa, koji nastupa 2. veljače svake godine, pridružite ovaj vikend, 4. i 5. veljače te u ekološkom i edukativnom duhu s nama obilježite ovaj dan.

Ovog vikenda od naših edukatora upoznajte veliku važnost močvarnih staništa te na koji način one omogućuju život raznim životinjskim i biljnim vrstama, ali i kako štite ljudska naselja od ekstremnih vremenskih uvjeta.

Edukativni kutci se nalaze u paviljonu „Duh monsunskih šuma“.

  • Edukativan kutak - saznajte kako nas močvare štite od poplava, upoznajte razne vrste ptica koje obitavaju u poplavnom području Lonjskog polja te dođite i u kontakt s pravom, živom crvenouhom kornjačom.
  • Kreativna radionica – na radionici izrade hranilica za ptice saznajte kako pomoći pticama u ovim hladnim zimskim mjesecima.

 

 

Veliki problem u svijetu je nestanak močvarnih staništa, bilo zbog isušivanja radi poljoprivrede i izgradnje gradova i cesta ili sve izraženijih klimatskih promjena. Zbog svojih iznimnih svojstava i velike vrijednosti u ekologiji, njihov nestanak odražava se u češćim i izraženijim poplavama, onečišćenoj vodi, smanjenju broja vrsta i mnogim drugim poremećajima u okolišu. Upravo zbog toga, u Ramsaru je 1971. potpisan sporazum o međunarodnoj suradnji i zaštiti močvarnih i vlažnih staništa, poznat kao Ramsarska konvencija. Ova konvencija zakonima i edukacijom štiti značajna močvarna područja, a u Hrvatskoj su pod njenim okriljem Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Crna Mlaka, donji tok Neretve i Vransko jezero na Cresu.

 

Naše najpoznatije močvarno područje i oaza biološke raznolikosti, Kopački rit, u svojih je 177 km2 udomio čak 293 vrsta ptica! Usporedimo li Kopački rit s jednim od najpoznatijih močvara svijeta, onima Serengetija, dolazimo do zadivljujućih brojki! Naime, Serengeti je sa svojih 14 763 km2 dom za više od 500 vrsta ptica. Kada bi broj vrsta ptica ovisio o površini močvarnih staništa i kada bi Kopački rit bio veličine Serengetija, mogao bi ugostiti više od 24 000 vrste ptica! Stanimo s ovom usporedbom i eksplozijom biološke raznolikosti, jer je danas u znanosti opisano tek oko 10 000 vrsta ptica. Ove divovske i vrlo značajne brojke pokazuju koliko su močvare važna staništa, ali ne samo za ptice već i mnoge druge životinje. Kukci, koji su temelj mnogih hranidbenih lanaca, u močvarama su posebno brojni i raznoliki.

 

 

Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa je uloga močvara u zaustavljanju prirodnih katastrofa i smanjenju njihovih utjecaja. Za takvu prirodnu uslugu možemo biti zahvalni močvarnom tlu, koje ima zadivljujuća prirodna svojstva. Osim što je bogato florom i faunom, ono je biološki filter koji vodu sakuplja i pročišćuje. U prirodnoj cirkulaciji tvari, ogromne količine organskog ugljika i dušika završe u močvarama, jer upravo one među mnogim prirodnim staništima, imaju sposobnost i kapacitet da budu takozvani ponori ugljika i dušika.

 

 

Možemo zaključiti da je temelj zaštite močvara edukacija, te da bi svaki čovjek trebao pobliže upoznati močvare. Možemo navratiti do Kopačkog rita ili Lonjskog polja, ali i jednostavno, do Zoološkoga vrta gdje osim samih močvara i močvarnih životinja, možemo upoznati i mnoge druge, koje o njima ovise.

                

Zoo, 1. veljača 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 20:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 18:30 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA