STOP ILEGALNOJ TRGOVINI

SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA 2017.

subotu, 4. ožujka, od 11-16 sati Zoološki će vrt već četvrtu godinu za redom u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu obilježiti Svjetski dan divljih vrsta. Kroz razne edukativno-zabavne programe posjetitelji će moći, između ostalog, saznati o ilegalnoj trgovini divljim životinjskim vrstama.

 

Veliki broj predmeta koji su izrađeni od egzotičnih životinja potječu od divljih vrsta, ilegalno uzetih iz prirodnog staništa za potrebe crnog tržišta. Ilegalna trgovina divljim vrstama životinja i biljaka godišnje ostvari prihod do 150 milijardi kuna.

Više o problemu krivolova i o iskustvima iz prve ruke s terena iz jednog od najopasnijih nacionalnih parkova na svijetu pročitajte u članku „Na meti krivolovaca“.

 

 

Što vas ove godine očekuje na programu?

1.    KREATIVNA RADIONICA

MJESTO: lavlja stijena Kidepo

Na radionici će oni najmlađi moći uputiti svoje poruke potpore očuvanju divljih vrsta, a kako bi se čuo glas mladih poruke će biti i izložene pored nastambe lavova. A oni kreativni moći će izraditi naglavce u oblicima raznih vrsta životinja poput krokodila, lava i drugih.

 

2. UGROŽENE VRSTE

MJESTO: edukacijski trg – Gerald Durrell

 

3. CITES CSI LABORATORIJ

MJESTO: paviljon Tropska kuća

U Tropskoj kući vas čeka pravi CSI laboratorij na kojemu ćete poput pravih istražitelja pokušati otkriti predmete životinjskog podrijetla. Pravi ili umjetni škorpion, bjelokost ili plastika – na vama je da otkrijete. Također ćete moći izraditi akreditaciju CSI istražitelja sa svojim imenom, a čekaju vas i umjetnici koji će lica posjetitelja obojiti u životinjske boje.

 

4. EGZOTIČNI KUĆNI LJUBIMCI – DA ili NE?

MJESTO: edukacijski centar – zelena dvorana

U edukacijskom centru ćete moći sudjelovati na radionici izrade repova životinja poput onoga krokodila, zebre i drugih, ali i saznati neke informacije koje će vam razjasniti sve o egzotičnim kućnim ljubimcima. Osim toga moći ćete vidjeti životinje poput pauka ptičara, kornjače i žabe, ali i doći u kontakt s nekima poput bradate agame, madagaskarskog siktajućeg žohara i drugih.

NAPOMENA – na ovome ćete mjestu, ukoliko sudjelovali na svim radionicama izrade životinjskih detalja, dobiti i posebnu plaketu za uspješan prolaz naših edukativnih aktivnosti.

 

Sve radionice i aktivnosti su besplatne, a ulaznica u Zoološki vrt plaća se po standardnom cjeniku.

 

Uzimanje divljih životinja iz njihovog prirodnog staništa za potrebe ilegalne trgovine ugrozilo je opstanak mnogih vrsta. Iz tog razloga 3. ožujka 1973. u Washingtonu, donesena je Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, poznatija pod imenom CITES (skraćenica od Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Iako kompliciranog naziva, riječ je o vrlo  jednostavnoj ideji dogovora među država članicama o regulaciji trgovine divljim vrstama. Kako CITES djeluje?

CITES regulira prekogranični promet te ukoliko se promet primjercima CITES vrsta odvija bez potrebnih dopuštenja reagira zapljenom i oduzimanjem životinja i biljki, ali i prekršajnim odnosno kaznenim postupkom protiv počinitelja. O kaznama odlučuju nadležna upravna tijela države. Nadležna tijela u Republici Hrvatskoj su Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike kao upravno tijelo te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu kao znanstveno tijelo.

 

 

Danas CITES broji 180 država članica, a Republika Hrvatska postala je jednom od njih 2000. godine. Konvencija štiti više od 35 000 biljnih i životinjskih vrsta od kojih je oko 1000 ili 3% pred rubom izumiranja upravo zbog ilegalne trgovine. Među ugroženim životinjama su slonovi, nosorozi, medvjedi, velike mačke poput lavova, tigrova i leoparda, ptice grabljivice, sove, papige, pitoni, krokodili i brojni drugi. Ugrožene su i sve vrste kaktusa te različite vrste tropskog drveća poput mahagonija, ebanovine i palisandra, visibaba, ciklama i orhideja.

 

 

Kako nam je bilo prošlih godina?

 

 

 

 

 

 

Zoo, 27. veljača 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA