ŽABLJI DAN 2016.

STIGLO JE VRIJEME ZA ŽABAVU!

Ove nedjelje, 10. travnja 2016. godine od 11 do 18 sati, Zoološki vrt grada Zagreba organizira vrlo zabavan, ali i edukativan program naziva Žablji dan. Zašto su žabe važne, što su to uopće vodozemci i tko je najbrži i najspretniji u ulozi žabe saznajte ove subote u Zoo vrtu.

 

S prvim proljetnim danima krenule su i proljetne aktivnosti. Budimo se iz zimskog drijemeža i veselimo toplijim i dužim danima. Sve više vremena provodimo na otvorenom, nastojeći upiti prve tople zrake sunca. I u našim vrtovima, parkovima i drugim zelenim oazama sve buja i zuji od života. Velika je aktivnost oko nedavno procvjetalih stabala i grmova te ugrijanih vodenih površina. Iako zima nije bila tako snježna i hladna, godi izaći i uživati u prirodi.

Otrovna plava žaba (Dendrobates azureus)

Gatalinka (Hyla arborea)

 

Vrlo vezana uz vodene površine je i jedna malo manje „razvikana“ skupina životinja. Oni su vrlo osjetljivi na promjene u okolišu jer zbog svoje propusne kože "osjete" zagađenje puno prije nego ga stručnjaci za ovo područje mogu detektirati. Vodozemci su fascinantna skupina životinja koja čini gotovo jednu osminu svih kralježnjaka na Zemlji. Vrlo su važni u održavanju ekološke ravnoteže ekosustava, hrane se malim beskralježnjacima, od kojih mnogi prenose bolesti opasne i za čovjeka, a oni sami su hrana za veće životinje. Prve su životinje koje su u davnoj geološkoj prošlosti izašle iz vode i dovoljno se prilagodile da mogu živjeti i na kopnu. Vodozemci i danas barem jedan dio svog života provedu u vodi, a neki, poput beznožaca nikad je ne napuste.

 

Na Žabljem danu možete naučiti sve o ovim fascinantnim stvorenjima, kakvih sve vrsta ima, po čemu su posebne, čime se sve hrane i kako održavaju prijeko potrebnu vlažnost kože. U edukativnom kutku saznajte zašto su vodozemci ugroženi, kako su zaštićeni te kako im možete pomoći, a brojne igre i poligoni garantiraju i dobru zabavu za one najmlađe.

Američka zelena gatalinka (Hyla cinerea)

Pjegavi daždevnjak (Salamandra salamandra)

 

PROGRAM DOGAĐANJA

 

„TO JE PRAVA ŽABA!“

Ohrabrite se i dodirnite živu gubavicu i saznajte kakvi su zaista vodozemci.

„MUHOLOVKA“ – igra na otvorenom
Uloviti žablji ručak i nije tako jednostavno. To će saznati svi koji se ohrabre sudjelovati na ovoj zabavnoj igri u kojoj se cijeni vještina gađanja, ali i znanje o prehrani žaba.

HRVATSKO HERPETOLOŠKO DRUŠTVO „Hyla“
Upoznajte se s radom Udruge na istraživanju i zaštiti hrvatskih vrsta vodozemaca.

Poligon „GLADAN KAO ŽABA“ – igra na otvorenom

Vrijeme je da obučete „žablje“ rekvizite i saznate koliko biste bili uspješna žaba u ovom brzom i nadasve zabavnom poligonu.

KREATIVNA RADIONICA

Izradite vlastite žablje naočale ili ukrasite glavu veselim žabicama kako biste bili spremni za obilježavanje ovog žabljeg dana.

Obilazak prostora za uzgoj i držanje vodozemaca

Samo u sklopu Žabljeg dana dobit ćete priliku ući u zatvoreni dio u kojemu naši timaritelji uzgajaju i brinu se za različite vrste vodozemaca. Kuponi za vodstvo se preuzimaju kod igre “Muholovka”.

“IGRA ŽABICE” – igra na otvorenom

Samo skok po skok i pravi odgovori na pitanja dovest će vas do cilja. U ovoj igri spretnost i znanje su vrline koje će vas sačuvati od opasnosti i osigurati pobjedu.

“ŽABARNIK”

U Žabarniku će se posjetitelji moći upoznati s raznim prehrambenim navikama različitih vrsta vodozemaca, ali i kome su sve oni na jelovniku. Također, moći će vidjeti što sve znanstvenici rade kako bi bolje upoznali i očuvali vodozemce.

 

 

UGODNA VAM ŽABAVA U ZOO VRTU!

Zoo, 4. travanj 2016.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA