NEDJELJA, 28. kolovoza 2016.

MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA

U nedjelju, 28. kolovoza, u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti Međunarodna noć šišmiša. Posjetitelji će se od 18 do 22 sata moći upoznati s važnošću zaštite šišmiša i bogatom populacijom tih životinja u Hrvatskoj.

Iako se Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava već  više od 10 godina, u javnosti se nedovoljno zna o tim čudesnim noćnim životinjicama. Zbog toga su edukatori Vrta osmislili zabavan i edukativan program vođen krilaticom „Nije lako živjeti naopako“.

 

Kroz taj će program posjetitelji moći doznati kako su jedini leteći sisavci od strašnih protagonista mitova i legendi postali jedna od najugroženijih skupina životinja.

Cijeli tim edukatora upoznat će posjetitelje, kroz različite radionice i igre, s posebnošću jedinih letećih sisavca – šišmiša te koliko su oni važni za ljude, ali i koliko su ugroženi. Tu su i edukatori koji će pomoću bat-detektora posjetiteljima pokazati kako možemo čuti šišmiše, maksimirska coprnica i njene „čarolije“  te izazov za najhrabrije – dodirivanje živih životinja poput zmija i ostalih noćnih stvorenja.

Nekoliko fotografija od prošle godine

 

Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene. S tom bogatom populacijom šišmiša u našoj zemlji i njihovom važnošću za ekološki sustav posjetitelje će upoznavati stručnjaci iz institucija i udruga koje se bave zaštitom šišmiša.

Organizirane su i mnogobrojne edukativne radionice, izložbe, projekcije te igraonice.

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja Europe i svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS).

Blagajna Zoološkog vrta radit će do 21 sat, a cijena ulaznica je po standardnom cjeniku: za djecu do 6 godina starosti ulaz je besplatan, za djecu od 7 do 14 godina cijena ulaznice je 15 kn, a za sve ostale cijena ulaznice je 20 kn.

Vidimo se na noćnom događanju u Zoološkom vrtu. I zapamtite, nije lako živjeti naopako!

 

Zoo, 22. kolovoz 2016.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 19:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 18:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA